Ceylin del Carmen Alvarado is de regerend nationaal en wereldkampioene AFP
Sport en corona

De Nederlandse kampioenschappen veldrijden zijn definitief van de baan. Eind december was al duidelijk dat het zeer onzeker was of de nationale titels in 2021 wel verdeeld konden worden. De oorspronkelijk geplande NK van 10 januari in Zaltbommel werden geschrapt en er zou gezocht worden naar een nieuwe datum.

Nu blijkt dat dat niet is gelukt. Vanwege de dinsdag door het kabinet aangekondigde verlenging van de lockdown was het nog lastiger een oplossing te vinden, melden de bond KNWU en de organisatie. "Er is de afgelopen winter door alle partijen veel werk verzet om eventueel een coronaproof NK te organiseren", aldus de partijen.

Onder strikte voorwaarden mogen nog wel topsportwedstrijden worden georganiseerd, maar in het geval van de NK ontbrak volgens de verantwoordelijke instanties de noodzaak om die wedstrijd koste wat kost door te laten gaan.

"Het gaat dan om wedstrijden met topsporters die min of meer in een bubbel leven en sporten waarbij de wedstrijd ook deel moet uitmaken van een noodzakelijk traject richting WK en/of Olympische Spelen."

Jaartje erbij

Nu is besloten dat de eerstvolgende NK in 2022 zullen zijn. Zaltbommel mag het evenement, op 8 en 9 januari, dan alsnog organiseren. Het houdt ook in dat de nationale kampioenen nog een jaar langer hun rood-wit-blauwe trui mogen dragen. Bij de vrouwen pakte Ceylin del Carmen Alvarado vorig jaar het goud, terwijl Mathieu van der Poel de titel bij de mannen voor zich opeiste.

STER reclame