De reddingsoperatie bij de goudmijn in Qixia is nog in volle gang
NOS NieuwsAangepast

Eerste slachtoffers van Chinese mijnexplosie na twee weken gered

Twee weken na de explosie in een goudmijn in Noord-China zijn elf mijnwerkers gered. Ze behoorden bij een groep van 22 die twee weken geleden vast kwam te zitten na een ondergrondse explosie.

Op beelden was de eerste mijnwerker te zien toen die naar boven werd gehaald. Hij was geblinddoekt en ernstig verzwakt. Later volgden nog tien mijnwerkers.

Een week geleden kwam een eerste teken van leven. Overlevenden waren erin geslaagd een briefje omhoog te krijgen. Zeker één mijnwerker is omgekomen door de explosie op 10 januari, in de provincie Shandong.

Twee weken na explosie komen de eerste Chinese mijnwerkers levend boven

Een twaalfde mijnwerker zou 100 meter dieper vastzitten. Van de andere mijnwerkers is sinds de explosie niks meer gehoord.

Extra gaten

De mijnschacht wordt op een diepte van 350 meter geblokkeerd door puin. Reddingswerkers hebben extra gaten geboord voor frisse lucht en om met de mijnwerkers te communiceren en voedsel naar beneden te kunnen sturen. Uiteindelijk moeten de overlevenden ook via zo'n schacht worden gered.

De Chinese autoriteiten hebben leidinggevenden van de mijn gearresteerd, omdat ze na de explosie meer dan 24 uur wachtten voordat het incident werd gemeld. De oorzaak van de explosie in de mijn is nog onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl