Op maaltijdbezorgers na was het stil op straat in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Na eerste avondklok: stille straten, boetes op snelweg en onrust in Urk en Stein

Tijdens de eerste avond en nacht met de avondklok was het in verreweg de meeste straten inderdaad erg stil. Op doorgaans drukke punten in de grote steden, zoals de Grote Markt in Groningen, de Dam in Amsterdam en bij het Centraal Station in Den Haag, was nauwelijks iemand te zien en de snelwegen waren bijna leeg.

Op sommige plekken werd wel gedemonstreerd tegen de maatregel. In Rotterdam, Den Helder en Amersfoort waren groepjes demonstranten op de been.

In Urk ging het wel flink mis. Er werd een coronateststraat van de GGD in brand gestoken en jongeren reden in auto's rond bij de haven. De burgemeester Van den Bos gaf een noodbevel af. Ook riep hij de ME op, maar die is niet in actie gekomen. "Dramatisch zoals deze avond nu verloopt. Ik schaam me voor de gebeurtenissen", schreef hij op Twitter.

In Rotterdam kregen voor de Markthal verscheidene mensen een boete omdat zij bij het ingaan van de avondklok niet weg wilden gaan. Ook werden er een paar gearresteerd. Na een half uurtje was het daar weer rustig.

Zo werd er in Rotterdam gedemonstreerd:

Demonstratie en arrestaties na avondklok Rotterdam

In het Limburgse Stein gooiden tientallen jongeren met vuurwerk. De politie werd daarop ingeschakeld, maar vanwege de "groepsgrootte en de veiligheid van omstanders" werd de ME opgeroepen, zegt een politiewoordvoerder. Rond middernacht was het volgens de politie weer rustig in Stein. Veertien mensen zijn opgepakt. Een agent raakte lichtgewond.

Een flink aantal agenten trok door een woonwijk in het Limburgse Stein:

Politie op zoek naar vuurwerkgooiers

Toch was het op de meeste plekken dus wel rustig tijdens de avondklok. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, kreeg van agenten veel foto's van lege straten. "Ik ga met vertrouwen de nacht in, maar het wordt een lange adem", zei hij gisteravond in tv-programma Nieuwsuur.

Volgens Struijs is de agenten opgedragen om streng te handhaven. "Iedereen moet weten dat het een serieuze gezondheidscrisis is en er wordt dan ook snel beboet." Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) zijn nog niet bevoegd om boetes uit te delen. Daar komt naar alle waarschijnlijkheid maandag verandering in.

Op de meeste plekken in het land was het stil op straat:

  • ANP
    De lege A2 in Amsterdam
  • ANP
    Rust in Aarle-Rixtel
  • Jack Brekelmans | SQ Vision Mediaprodukties
    Lege straten in Tilburg
  • Tobias Kleuver Media
    Een politiebusje op de Markt in het centrum van Gouda
  • Persbureau Heitink
    Verlaten carpoolplaats bij het GelreDome in Arnhem
  • Iwan van Dun | Reality Photo
    Tientallen politieauto's stonden klaar langs de A2 bij Bruchem voor een grote politiecontrole in verband met de avondklok

Langs de snelweg A2 bij Zaltbommel hield de politie direct na het ingaan van de avondklok een grote controle. Bij verzorgingsplaats De Lucht stonden volgens Omroep Gelderland rond 21.00 uur tientallen politieauto's opgesteld en werden 45 boetes uitgedeeld aan automobilisten die geen geldige reden hadden om op de weg te zijn.

In Breda werd er volgens burgemeester Depla gisteravond ook volop gecontroleerd door agenten. "Breda lijkt zich aan de avondklok te houden", concludeerde hij. "Van de mensen die op straat zijn, heeft ongeveer 95 procent een werkgeversverklaring bij zich."

Deze mensen in Groningen waren na 21.00 uur nog buiten; niet iedereen had daar een geldige reden voor:

Zij waren toch op straat: 'Mijn puppy is weggelopen, kan hem niet buiten laten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl