Weug (16) eerste vrouw in Ferrari Driver Academy: 'Mijn droom is Formule 1'

"Het is al superbijzonder om bij Ferrari te zijn. Maar om dan ook nog de eerste vrouw te zijn, dat maakt het nog specialer." Het zijn de opgewekte woorden van de 16-jarige autocoureur Maya Weug. Even daarvoor heeft ze te horen gekregen dat ze als eerste vrouw ooit is toegelaten tot de Ferrari Driver Academy.

Weug heeft een Nederlandse vader, een Belgische moeder en is geboren en getogen in Spanje. Afgelopen tijd bleek zij de sterkste in het door de Italiaanse Formule 1-stal georganiseerde "Girls on Track-Rising Stars". Een programma dat is opgezet om jong, vrouwelijk racetalent een kans te geven in de autosport.

"Het is altijd mijn droom geweest om bij Ferrari te komen en om er nu echt te staan is geweldig", reageert Weug in gesprek met de NOS.

Beste van 70 gegadigden

Samen met 69 anderen begon Weug aan het traject. Na de eerste schifting bleven er twintig coureurs over en uiteindelijk moest ze met drie anderen strijden om het felbegeerde plekje in de Ferrari Driver Academy.

Onder meer de huidige Formule 1-coureurs Charles Leclerc (Ferrari), Sergio Pérez (Red Bull), Mick Schumacher (Haas F1) en Lance Stroll (Aston Martin) gingen haar voor.

Ze mocht haar krachten meten met de drie andere gegadigden op het befaamde testcircuit van Maranello. Iets dat flinke indruk op haar maakte.

"De eerste keer dat ik daar binnenkwam was niet normaal. De eerste keer dat je dat rode shirt en de rode schoenen aantrekt. Daar krijg je gewoon kippenvel van. Als ik er nu aan denk, krijg ik er nog steeds kippenvel van."

Carlos Sainz

Ook kwam ze daar oog in oog te staan met F1-coureur Carlos Sainz, de Spanjaard die vanaf komend seizoen voor Ferrari zal gaan rijden. "Het was zijn eerste keer daar, net als voor ons. Een leuke verrassing. Hij gaf nog wat extra tips, het was heel leuk om met hem te praten."

Het was haar vader, zelf fervent karthobbyist, die Weug op zevenjarige leeftijd introduceerde in de kartwereld. Hij verraste haar tijdens kerst met een eigen kart.

"Dat was liefde op het eerste gezicht. Sindsdien ben ik nooit gestopt. Ik heb Spaanse kampioenschappen gereden en de laatste vier jaar rijd ik internationaal."

Weug krijgt nu een jaar lang de kans zich waar te maken in de Formule 4, onder de vlag van Ferrari. "Sinds vorig jaar test ik ook in de Formule 4 en dat ging best goed. Voor komend jaar heb ik een trainingsprogramma bij de Academy om goed voorbereid te zijn op de races en ik ga het kampioenschap rijden."

Nederlandse, Belgische of Spaanse?

Haar grote doel is om uiteindelijk in de Formule 1 terecht te komen. "Ik vind het leuk om te doen en het is echt mijn passie. Ik ga alles geven om mijn droom te bereiken."

Of ze dat zal doen onder de Nederlandse, Belgische of Spaanse vlag durft ze nog niet te zeggen. "Dat weet ik nog niet, eigenlijk. Spanje is een mooi land om te wonen, maar ik voel mij ook Nederlands en Belgisch."

STER reclame