Minister Grapperhaus loopt op het Binnenhof langs agenten
NOS Nieuws

Onrust bij politie over nieuw team tegen zware misdaad

Bij de politie heerst onrust over het optreden van een nieuw team dat zich richt op het bestrijden van de zware criminaliteit. Dit Multidisciplinair Interventie Team (MIT) is opgezet na de moord op advocaat Derk Wiersum in september 2019.

Er moeten 400 mensen komen te werken en de werving is in volle gang, waarbij specialisten worden 'weggekocht' bij bijvoorbeeld de Landelijke Recherche en het team dat zich bezighoudt met cybercrimebestrijding.

Verschillende leidinggevenden hebben zich bij de politietop beklaagd over het MIT in boze brieven, die in handen zijn van NRC. Hoofd Landelijke Recherche Andy Kraag spreekt van 'roofbouw', zijn collega Gert Ras van het Team High Tech Crime beklaagt zich over 'het rechtvaardigheidsprincipe' dat wordt geschonden. Hij ziet het MIT als 'splijtzwam'.

Zware slag

De twee verwijten het MIT dat specialisten uit hun eigen kring worden weggekocht. Ras stelt dat die er bij het nieuwe team flink in salaris op vooruitgaan.

Daar komt bij dat de diensten elkaar voor de voeten lijken te lopen, omdat ze zich allemaal richten op de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit. De opdracht van het MIT is om die ondermijnende misdaad in de woorden van minister Grapperhaus van Justitie "een zware slag" toe te brengen.

De politie kampt al jaren met een tekort aan specialisten, onder meer op het gebied van financiële criminaliteit, juist de mensen die ook het MIT nodig heeft. Door die schaarste komt het ook vaker voor dat diensten mensen bij elkaar weghalen.

De leiding van het MIT zegt tegenover NRC niet bekend te zijn met de klachten van de collega's. Het team is nodig om de criminele geldstromen in beeld te krijgen en te stoppen, zegt leidinggevende Bert Langerak tegen de krant.

Criminelen zijn "kleine multinationals geworden met geld als wapen. Ze gaan van fêteren naar investeren. Dat soort fenomenen en bedreigingen wil het MIT in kaart brengen."

Ook wil het MIT de juristen, accountants, notarissen en makelaars die hun diensten aan criminelen verlenen aanpakken. "Dat is heel ingewikkeld en dat kun je alleen met elkaar doen."

Nieuwe kennis

De korpsleiding herkent de signalen, die zijn onderwerp van gesprek met de leiding van het MIT, zegt een woordvoerder desgevraagd. Het staat op de agenda sinds vorige maand, toen de brieven zijn verstuurd.

Het gaat om specialistische kennis. "Je moet voorkomen dat je goede mensen van de ene naar de andere plek verplaatst, want dan heeft het MIT misschien de juiste mensen, maar heb je ergens anders weer een probleem."

Korpsleiding en MIT kijken nu "rekening houdend met deze signalen", naar "de manier waarop de nieuwe kennis vanuit het MIT ook weer ten goede kan komen aan de politie en andere betrokken organisaties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl