NOS Nieuws

Man steekt zichzelf in brand voor Wit-Russisch parlement

Een man heeft zichzelf in brand gestoken voor het parlementsgebouw in Minsk. Zijn motief is niet bekend. Volgens de lokale autoriteiten gaat het om een 35-jarige man die zichzelf met een nog onbekende vloeistof heeft overgoten.

Op beelden is te zien dat bewakers van het overheidsgebouw met brandblussers het vuur hebben gedoofd, waarna het slachtoffer met een ambulance werd afgevoerd. Het ministerie van Volksgezondheid zegt tegen nieuwssite Tut.by dat de man voor 50 procent is verbrand en buiten bewustzijn is.

Op deze beelden is te zien hoe het vuur werd geblust:

Het incident vond plaats voor het parlementsgebouw op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van de stad. Het plein was de afgelopen maanden het toneel van grootschalige protesten tegen president Loekasjenko. Bij de protesten zijn tienduizenden mensen opgepakt en meerdere doden gevallen.

Hongerstaking

Er wordt nog altijd geprotesteerd, maar op kleine schaal en verspreid over de buitenwijken. Het team van de uitgeweken oppositieleider Svetlana Tichanovskaja wil na de winter nieuwe grootschalige protesten initiëren.

Ondertussen gaan de arrestaties van oppositieleden door. Zo werd vanochtend een mensenrechtenactivist aangehouden toen ze naar buurland Litouwen wilde vluchten. Een prominente blogger, die onder meer voor het Amerikaanse Radio Free Europe werkt, zit al 39 dagen in hongerstaking omdat hij terechtstaat voor zijn rol in de demonstraties.

Het is nog niet duidelijk of de zelfverbranding verband houdt met de protesten in het land. De autoriteiten zeggen later met meer details over het incident te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl