Een KLM-toestel op Groningen Airport Eelde
NOS NieuwsAangepast

KLM schrapt nog eens duizend banen, totaal gaat richting 6000

Vanwege de coronacrisis gaat KLM nog meer banen schrappen, het gaat om tussen de 800 en duizend functies. Die komen boven op de 5000 banen die vorig jaar al bij KLM verdwenen. Het herstel van met name langeafstandsvluchten duurt volgens de maatschappij aanzienlijk langer dan verwacht. "Onder andere door voortdurende en nieuwe internationale beperkingen en reisrestricties", aldus KLM.

In oktober sprak KLM al de verwachting uit dat er nog eens 1500 banen geschrapt moeten worden, omdat het herstel van de luchtvaart minder sterk zou zijn dan eerder gedacht. Dat zijn er nu dus zo'n duizend geworden. Het gaat om 500 banen bij het cabinepersoneel, honderd piloten en 200 tot 400 bij het grondpersoneel.

'Mogelijk nog meer banen weg door sneltest'

KLM-topman Pieter Elbers waarschuwt dat het aantal nog kan oplopen door de sneltest voor passagiers en bemanning die het kabinet wil invoeren. "Deze reductie staat nog los van de nieuwe maatregelen van het kabinet. Die maatregelen zijn wel exemplarisch voor de restricties en dynamieken waar we sinds de uitbraak van de pandemie wereldwijd mee te maken hebben", aldus Elbers. "Zelfs als onze bemanningen uitgezonderd worden van deze verplichting, is deze extra reductie van arbeidsplaatsen helaas hard nodig. De effecten van de laatste maatregelen komen hier nog bovenop."

KLM zei gisteren al door een verplichte sneltest te moeten stoppen met intercontinentale vluchten. Het bedrijf wil niet dat er bemanning 'achtergelaten moet worden' in het buitenland bij een positieve sneltest. Ook andere Nederlandse vliegmaatschappijen keren zich tegen de sneltest. Ze vinden dat Nederland zich hierdoor van de wereld isoleert.

KLM krijgt 3,4 miljard euro aan steun van de overheid om de coronacrisis te overleven. KLM is nog aan het onderhandelen met het kabinet over een tweede steunpakket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl