NOS Nieuws

Vliegmaatschappijen: Nederland isoleert zich van de wereld door sneltestplicht

Alle vliegmaatschappijen in Nederland (KLM, Transavia, Corendon, TUI en EasyJet) en de brancheorganisaties BARIN en IATA keren zich in een gezamenlijk statement tegen de verplichte sneltest voor vluchten naar Nederland.

"Nederland wordt hiermee het enige land ter wereld waar dergelijke vergaande maatregelen van kracht zullen worden. Hiermee komen het verbonden zijn van Nederland met de rest van de wereld, de Nederlandse handelspositie en de werkgelegenheid in de Nederlandse luchtvaartsector in direct gevaar", aldus de vliegmaatschappijen.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de nieuwe coronamaatregelen en KLM zei eerder al dat er een uitzondering moet komen voor vliegtuigbemanning. Zo niet, dan zal KLM stoppen met alle intercontinentale en een deel van de Europese vluchten. KLM wil voorkomen dat personeel in het buitenland 'achtergelaten moet worden' na een positieve coronatest.

Volgens de maatschappijen zijn de maatregelen onuitvoerbaar en leiden ze tot het isoleren van Nederland. "Ze zullen ervoor zorgen dat passagiersvluchten, waaronder repatriëringsvluchten, en vrachtvluchten, inclusief het vervoer van coronavaccins, niet meer uitgevoerd kunnen worden." Volgens KLM zal de regel ook leiden tot extra banenverlies bij het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl