Biden ondertekent decreten over mondkapjesplicht en klimaatakkoord
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft direct na aankomst in het Witte Huis een aantal decreten ondertekend waarmee hij beleid van zijn voorganger ongedaan wil maken. Ze lagen op hem te wachten in het Oval Office.
Biden begon met het instellen van een mondkapjesplicht voor bezoekers van federale gebouwen. Daarna volgde onder meer een decreet waarmee hij opdracht gaf tot de herintreding van de Verenigde Staten tot het klimaatakkoord van Parijs.
De nieuwe president zei meteen aan het werk te gaan omdat er geen tijd te verliezen is:
Hij trok ook de presidentiële toestemming in voor de omstreden Keystone XL-oliepijplijn van Canada naar de VS en zette stappen om een einde te maken aan het verbod om naar de VS te reizen vanuit dertien islamitische landen.
Brief van Trump
Verder tekende de nieuwe president een decreet om een programma te steunen waarmee de uitzetting wordt voorkomen van immigranten die als kind naar de VS zijn gekomen. Hij beëindigde ook de noodtoestand waarmee geld werd vrijgemaakt voor de grensmuur met Mexico.
In totaal tekende Biden zeventien decreten. In een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft Biden laten weten dat de Verenigde Staten lid willen blijven van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Trump verbrak in mei vorig jaar de banden met de WHO nadat hij eerder al de betalingen aan de organisatie had opgeschort.
Op zijn bureau in het Oval Office vond Biden een brief van Trump. Biden wilde journalisten niet vertellen wat zijn voorganger hem had geschreven, maar zei wel dat Trump zich "bijzonder grootmoedig" had getoond.
Bondgenoten bellen, Trudeau eerst
Na de ondertekening van de decreten beëdigde Biden via een videoverbinding een aantal functionarissen en volgde de eerste persbriefing. Daarin benadrukte Bidens perswoordvoerder Jen Psaki dat onder de nieuwe Amerikaanse president "waarheid en transparantie" moeten terugkeren naar de persruimte van het Witte Huis.
Psaki zei dat Biden de komende dagen een aantal bondgenoten van de VS zal bellen. De eerste is premier Trudeau van Canada. Dat gesprek staat vrijdag gepland.
Het zal waarschijnlijk gaan over Bidens beslissing om de Keystone XL-oliepijpleiding te schrappen. Trudeau liet weten teleurgesteld te zijn over dat besluit.