NOS Nieuws

Thuisbezorgd en PostNL niet blij met verkoop jassen om avondklok te omzeilen

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Het nieuws over de potentiële avondklok was vandaag nog maar net naar buiten gebracht toen de eerste Thuisbezorgd-jassen al op Marktplaats verschenen. De opvallende oranje maaltijdbezorgersjassen worden aangeboden om de avondklok te omzeilen. Daar is moederbedrijf Justeat Takeaway niet blij mee. "We zijn al bezig om samen met Marktplaats alle advertenties te verwijderen", zegt directeur Jitse Groen.

Ook PostNL-jassen worden aangeboden op sociale media, tot ergernis van het postbedrijf. "Als jij geen PostNL-medewerker bent, moet je die jas niet misbruiken. Wij willen niet dat er misbruik van onze middelen wordt gemaakt", zegt een woordvoerder.

Morgen worden in een persconferentie, voorlopig voorzien voor 13.00 uur, nieuwe maatregelen bekendgemaakt. Mogelijk gaat vanaf vrijdag een avondklok gelden van 20.00 uur tot 04.00 uur. Je mag dan niet meer naar buiten, behalve als je kunt aantonen dat het voor noodzakelijk werk is.

En die grote oranje tas dan?

Het idee achter de aangeboden jassen is dat je de indruk wekt dat je 'Thuisbezorgd-medewerker' of postbezorger bent en daardoor niet de aandacht van de handhavers zal trekken. "Maar je hebt natuurlijk wel een werkgeversverklaring nodig", zegt Groen. "Ja, en als je echt als een medewerker uit wil zien, heb je ook de grote oranje tas nodig."

Op sociale media gaat al deze 'avondklok starterpack' rond:

De jassen worden voor hoge prijzen aangeboden. Zo vraagt iemand 100 euro voor een jas en een ander 250 euro. Op sommige jassen worden honderden euro's geboden. "Wil jij lekker feesten en chillen met de maatjes, maar kan dat niet door de verdomde avondklok: geen stress, met deze mooie jas kan je overal weer heen", schrijft iemand bij een advertentie.

"Als iemand zo gek is om honderden euro's te betalen, is het misschien wel goed om te zeggen dat de kostprijs van zo'n jas rond de 20 euro ligt", zegt Groen. Hij maakt zich zorgen, want in Nederland zijn er tienduizenden jassen van Thuisbezorgd verkrijgbaar. Niet alleen het personeel van het bedrijf draagt ze: restaurants die via Thuisbezorgd hun eten verkopen, krijgen de jassen gratis. "En daarnaast hebben we ook nog een winkel, maar die gaan we nu maar dichtgooien, denk ik."

Op sociale media worden veel grappen gemaakt over andere smoezen:

De jassen zijn overigens niet de enige smoes die mensen bedenken om nog na 20.00 uur naar buiten te kunnen. Ook leenhonden zijn populair, meldt RTL Nieuws. De kans is namelijk groot dat er op de avondklok een uitzondering komt voor mensen die hun huisdier in de avond moeten uitlaten. De website Match een Leenhond ziet de afgelopen dagen veel meer aanvragen voor leenhonden. "Ik schat zo in dat de avonduren populair gaan worden voor het uitlaten", zegt Jos van Prooijen van de site tegen RTL.

Ook bij Hondjeuitlaten.nl zien ze een stijging. "Ook wij komen honden tekort."

De regels rond de avondklok zijn overigens nog onbekend, dus ook of maaltijdbezorgers na 20.00 uur buiten mogen zijn is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl