Fysieke boekwinkels zijn gesloten tijdens de lockdown
NOS NieuwsAangepast

Opsteker voor boekverkopers na oproep tot steuntje in de rug tijdens lockdown

Veel lokale boekwinkels hebben hun omzet de afgelopen dagen bijna zien verdubbelen vergeleken met eerder in de lockdown. Dat gebeurde na een campagne van de boekenbranche om gesloten fysieke winkels een steuntje in de rug te geven. Op sociale media doen ruim 200 schrijvers de oproep om online boeken aan te schaffen bij lokale boekhandels.

"Het gaat heel hard en dat is hartverwarmend. Maar er wordt nog wel verlies gemaakt. Het is minder verlies, maar nog steeds verlies", reageert een woordvoerder van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de initiatiefnemer van de campagne. CPNB wijst erop dat de verschillen tussen boekhandels groot zijn.

"Laten we hopen dat consumenten ook op de lange termijn boekhandels blijven steunen. Want de boekwinkel is geen gewone retailer, maar een culturele instelling die niet zomaar terugkomt als die is verdwenen", stelt de stichting verder. "Koffietentjes, kapsalons, kledingzaken; iedereen heeft het zwaar, maar de rol van een boekwinkel is anders. En er zijn er nog maar weinig."

Ook de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) laat weten verheugd te zijn over het nieuws over de campagne. Maar ondanks de verdubbeling van de omzet, blijven de zorgen in de boekenbranche groot. "Twee keer een beetje, blijft maar een beetje."

Eerder werd al gemeld dat Nederlanders meer zijn gaan lezen in de coronacrisis, maar toen bleek dat fysieke winkels daar nauwelijks van profiteerden.

De campagne voor lokale boekverkopers, die op sociale media actief is onder de hashtag #steunjeboekhandel en #koopnueenboek, wordt niet alleen omarmd door Nederlandse veel schrijvers, onder wie Simone van der Vlugt, Herman Koch en Jan Terlouw.

Ook vanuit het buitenland klinkt steun:

De internationale thrillerauteur David Baldacci roept Nederlandse lezers op hun boekhandel te ondersteunen. "Boeken zijn geweldig voor grauwe dagen. Ze kunnen jouw leven en dat van je familie opvrolijken." Schrijfster Isabel Allende roept Nederlanders op om grote verkoopplatforms te vermijden en lokaal te kopen:

Andere internationale auteurs die in actie komen voor de Nederlandse boekhandels zijn tweevoudig Booker Prize-winnares Hillary Mantel, en de auteurs T.C. Boyle, Judith Schalansky en Charles Lewinsky.

  • Stichting CPNB
    De oproep van Charles Lewinsky
  • Stichting CPNB
    De oproep van Hilary Mantel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl