Wilco Kelderman Bora

Wilco Kelderman is zaterdagmiddag met een hersenschudding en een gebroken wervel overgebracht naar een ziekenhuis in Italië. Hij en zes ploegmaats van Bora-Hansgrohe waren tijdens een trainingsrit betrokken bij een aanrijding met een auto.

Het was eigenlijk een onschuldig laatste ommetje, in de buurt van het Gardameer. De training zat er net op. Totdat er vanuit een zijstraat een auto opdoemde. Ploeggenoot Ide Schelling, die even daarvoor was afgehaakt en teruggekeerd naar het hotel, wist het nodige over de toedracht.

"Die automobilist kreeg een stopteken, maar hij keek gewoon totaal niet en heeft die hele groep zo omver gereden."

Kelderman en Rüdiger Selig werden met een hersenschudding overgebracht naar het ziekenhuis. Nader onderzoek wees uit dat de Nederlander ook een gebroken wervel heeft opgelopen.

Ook Andreas Schillinger werd voor onderzoek naar het dichtstbijzijnde hospitaal gebracht. Bij hem luidde de diagnose: een gebroken borst- en halswervel. De andere vier Bora-renners keerden geschrokken terug naar het hotel.

'Heftig ongeluk'

Het is voor Schelling nog gissen naar de details. "Niemand heeft het echt gezien, op de jongens na. Het was wel snel duidelijk dat het een heftig ongeluk was en niet zomaar even een klein valpartijtje. Het is ook niet niks als je dertig of veertig kilometer per uur rijdt op een vlakke weg en een auto komt met een redelijke snelheid op je ingereden."

'Hij reed zo de hele groep omver'

Het waren de laatste omwentelingen van het trainingskamp dat de Duitse ploeg in Noord-Italië had belegd. "We hadden de training erop zitten, na vijf uur en drie kwartier. Het is een beetje een wielrennersdingetje, dat als je dan per se de zes uur wil volmaken, dan doe je nog even twintig minuutjes extra. Maar ik had er wel genoeg van voor vandaag, ik was er klaar mee."

Kelderman, die net door Bora is aangewezen als één van de kopmannen tijdens de Tour de France, reed met zes ploegmaats door. "Toen is het gebeurd. Voor mij een gelukkige beslissing om niet dat stukje mee te gaan. Heel ongelukkig dat dit zo op het einde van het trainingskamp moet gebeuren."

We spraken Wilco Kelderman begin deze week over zijn schema voor 2021.

Kelderman: 'Mooie kans voor mij in de Tour'

STER reclame