Wilco Kelderman vorig jaar in de Giro Getty Images

Wilco Kelderman kan zich opmaken voor het kopmanschap van zijn nieuwe ploeg Bora-hansgrohe in de Tour de France. Het Duitse team geeft de Nederlander verrassend de voorkeur boven de Duitser Emanuel Buchmann.

"Ik krijg daar een vrije rol voor het klassement", vertelt Kelderman via een videoverbinding. "Ik wilde het ook heel graag. Ik heb in de Giro en de Vuelta wel goed gereden en het parcours zag er nu goed uit. Het is een mooie kans om het te proberen in het klassement van de Tour. Dat is nog nooit gelukt."

Kelderman: 'Mooie kans voor mij in de Tour'

Buchmann debuteert dit jaar in de Giro, waarin Kelderman vorig jaar als derde eindigde, nadat hij op de voorlaatste dag de roze trui had verloren. De Nederlander werd in 2017 ook al eens vierde in de Ronde van Spanje. In de Tour, waaraan hij drie keer meedeed, bleef hij tot dusverre ver buiten de toptien.

"Wilco heeft bewezen dat hij goed kan tijdrijden en dat speelt altijd een sleutelrol", zegt ploegleider Ralph Denk. "Emanuel werd al vierde in de Tour. Dat is Wilco nog nooit gelukt. Daarom mag hij (Buchmann) als enige kopman naar de Giro", is de op het eerste oog niet erg logische verklaring van Denk.

De Giro van Kelderman: twee dagen roze, geen eindzege, wél podiumplek Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame