Pierre Cherpin Dakar Rally

Pierre Cherpin is overleden na een zware crash in de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. De 52-jarige motorcoureur overleed in het vliegtuig tijdens zijn repatriëring naar Frankrijk.

Cherpin kwam op 10 januari tijdens de zevende etappe hard ten val en werd daarna geopereerd. Het was vervolgens de bedoeling dat hij in Frankrijk verder zou worden behandeld. Cherpin deed voor de vierde keer mee aan de Dakar Rally.

In 2020 overleed de Nederlandse motorcoureur Edwin Straver in de Dakar Rally aan de gevolgen van een val.

Het nieuws over Cherpin zorgde voor een zwarte rand om de eindzege van Kevin Benavides.

De Argentijn had in de slotetappe van Yanbu naar Djedda over 225 kilometer genoeg aan de tweede plaats achter de Amerikaanse titelverdediger Ricky Brabec.

Benavides, die al eens tweede, vierde en vijfde werd, nam woensdag met nog twee etappes te gaan de leiding.

Sam Sunderland uit Groot-Brittannië, die in 2017 de Dakar won, verscheen als nummer drie op het eindpodium.

Kevin Benavides viert zijn overwinning AFP

Bij de auto's ging de overwinning naar Stéphane Peterhansel. De Franse Mini-coureur zag zijn leidende positie op de laatste dag niet in gevaar komen. Hij werd derde op veertig seconden van Nasser Al-Attiyah, de enig overgebleven concurrent.

Carlos Sainz senior, wiens zoon momenteel in de Formule 1 uitkomt bij de het team van Ferrari, won de etappe.

Monsieur Dakar

De 55-jarige Peterhansel won liefst dertig jaar geleden voor het eerst de Dakar Rally. Destijds als motorcoureur.

Veertiende Dakarzege voor 'Monsieur Dakar' Peterhansel: 'Druk was hoog'

'Monsieur Dakar' staat nu op een recordaantal van veertien eindzeges: zes bij de motoren en acht bij de auto's. Hij boekte 81 keer een etappezege, eveneens een record.

De Rus Dmitri Sotnikov heeft bij de trucks gewonnen. Hij verdedigde in zijn Kamaz met succes zijn leidende positie in de twaalfde en laatste etappe van de woestijnrally in Saudi-Arabië. Hij verloor door een 'penalty' van twee minuten wel wat tijd op naaste belager en landgenoot Anton Sjibalov, maar behield in de eindstand bijna veertig minuten voorsprong.

STER reclame