Edwin Straver tijdens de Dakar Rally van 2020 Rally Maniacs

De Nederlandse motorcoureur Edwin Straver (48) is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden aan zijn verwondingen in de Dakar-rally.

Straver, die voor de derde keer aan de Dakar-rally meedeed, kwam op donderdag 16 januari in de elfde en voorlaatste etappe ten val. Hij raakte daarbij zwaargewond.

De coureur had tien minuten geen hartslag en werd na reanimatie overgebracht naar het ziekenhuis in Riyad. Uit onderzoek bleek dat hij een van de bovenste nekwervels gebroken had.

Geschokte reacties na de dood van motorcoureur Edwin Straver. Een vriend van Straver vertelt over de afgelopen dagen.

'Je kent de gevaren, maar dit verwacht je niet'

Vorig jaar won Straver in de Dakar-rally het klassement voor rijders die het onderhoud aan de motor zelf doen. In het algemeen klassement eindigde hij toen als dertigste. Bij debuut een jaar eerder finishte hij als 49ste.

De Dakar-rally, die vrijdag afliep, eiste dit jaar nog een leven. De Portugese motorcoureur Paulo Gonçalves kwam zondag om het leven als gevolg van een hartstilstand.

De Dakar-rally wordt sinds 1978 gehouden. De race heeft in het verleden aan tientallen mensen (deelnemers, volgers, toeschouwers) het leven gekost. Onder hen ook twee Nederlandse deelnemers; Bert Oosterhuis in 1982 en Kees van Loevezijn in 1988.

Edwin Straver in actie tijdens de Dakar Rally EPA

STER reclame