AFP

De kans is klein dat president Trump wordt afgezet voordat toekomstig president Biden op 20 januari wordt geïnaugureerd. Dat heeft Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, gezegd. Met nog amper een week te gaan tot Trump uit het Witte Huis vertrekt, is er volgens McConnell niet genoeg tijd voor een "eerlijk of serieus" proces.

In een verklaring die hij liet uitgaan na de stemming in het Huis, schrijft McConnell dat het land nu het meest gebaat is bij een soepele inauguratie van Biden. Hij wijst er ook op dat eerdere impeachment-procedures in de Senaat steeds minimaal 21 dagen in beslag namen. McConnell is de man die aan de touwtjes trekt onder Republikeinen in de Senaat, en heeft daarmee dus de sleutel in handen over hoe deze impeachment verdergaat.

De Senaat is met reces tot komende dinsdag, 19 januari. McConnell wil niet dat de Kamer eerder terugkeert voor een stemming, waar de Democratische leider Chuck Schumer toe had opgeroepen.

Video van Trump

Overigens liet McConnell in de verklaring nog niets los over zijn eigen standpunt, wanneer de zaak door de Senaat behandeld wordt. "Ik heb nog niet besloten hoe ik ga stemmen en ik heb me voorgenomen eerst te luisteren naar de argumenten die aan de Senaat worden gepresenteerd."

The New York Times wist eerder te melden dat McConnell juist van mening zou zijn dat Trump strafbare feiten heeft gepleegd. Hij zou volgens de krant blij zijn met de poging van de Democraten om de president af te zetten. Daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig en dit betekent dat ook zeventien Republikeinen tegen Trump moeten stemmen.

De president zelf liet na de stemming door het Huis van Afgevaardigden in een video van zich horen. Daarin reageerde hij niet direct op de impeachment. Wel noemde hij de bestorming van het Capitool vorige week "choquerend en verdrietig" en sprak hij zich uit tegen politiek geweld. Ook refereerde hij aan het feit dat hij van sociale media wordt geweerd. Trump sprak van censuur en noemde die verkeerd en gevaarlijk.

Kijk hier naar een deel van Trumps toespraak. De gehele toespraak is te zien op twitter.

Trump: 'Geweld druist in tegen alles waar ik in geloof'

Trump wordt aangeklaagd voor het aanzetten tot een opstand. Een meerderheid van de afgevaardigden in het Huis stelt dat hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor de bestorming van het Capitool, waarbij vijf doden en tientallen gewonden vielen. Ook tien Republikeinen stemden voor impeachment.

Een van hen, David Valadao, legde op Twitter uit dat Trump wat hem betreft een "drijvende kracht" is achter de bestorming. "Hij heeft massa's relschoppers aangemoedigd tot geweldpleging tegen volksvertegenwoordigers."

De impeachment is de eerste stap die kan leiden tot afzetting van Trump als president. Maar ook na de inauguratie van Biden kan Trump nog terechtstaan. De Senaat kan met een aparte motie ook nog voorkomen dat Trump zich in 2024 herkiesbaar kan stellen. De eerdere impeachment-poging tegen Trump sneuvelde overigens in de Senaat, waar de Republikeinen toen nog een meerderheid hadden.

STER reclame