Jaap van Dissel bij de briefing in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Van Dissel bepleit minder bezoek om coronaverspreiding te voorkomen

RIVM-directeur Jaap van Dissel en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg maken zich grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus. Nu zijn in Nederland zo'n honderd besmettingen met die variant vastgesteld, maar uit Engelse en Ierse cijfers blijkt dat de variant zich razendsnel kan verspreiden. Daardoor is het maar de vraag of de huidige lockdown helpt bij het onder controle brengen van het aantal besmettingen.

"Die Engelse variant wil je gewoon niet", zei Van Dissel in een vergadering met de Tweede Kamer. "En als hij komt, wil je daarop voorbereid zijn." Hij wees erop dat, ondanks de Britse lockdown, het aantal gevallen met de nieuwe mutant daar verder stijgt.

Regels aanscherpen

Om de Britse mutatie de kop in te drukken, kan het volgens Van Dissel nodig zijn om de regels verder aan te scherpen. "Op de een of andere manier" moet het aantal visites beperkt worden, zei hij, volgens hem noodzakelijk om "vat te krijgen" op de uitbraak van het coronavirus. Het Outbreak Management Team gaat daarom kijken naar aanvullende opties. Van Dissel noemde daarbij "draconische maatregelen" en refereerde naar de situatie in Engeland, waarbij mensen alleen naar buiten mogen voor specifieke situaties. "Daar is de lockdown strenger dan in Nederland. Daar zitten nog stappen in die je zou kunnen nemen."

Overbelaste ziekenhuizen zoals in Groot-Brittannië kan ook in Nederland gebeuren, waarschuwde Ernst Kuipers. "Als je een verspreiding krijgt die zo snel gaat als in Engeland, dan is er geen enkel zorgsysteem dat dat aankan. Ook in Duitsland niet, ook in Engeland niet en ook in Nederland niet", zegt hij. "Ergens loop je tegen de limiet aan."

Kuipers zegt dat geen enkel zorgsysteem de Britse situatie aankan:

Kuipers: 'geen enkel zorgsysteem kan Britse uitbraak aan'

Snel massaal de ziekenhuiscapaciteit uitbreiden, lukt niet, zei Kuipers. Het grootste knelpunt om het aantal IC-bedden te verhogen is gediplomeerd personeel. "Die mensen moeten goed opgeleid worden", zei Kuipers. "Het tekort zit niet in de muren, de bedden of de infuuspompen, maar in ervaren personeel." Volgens Kuipers kan het aantal IC-bedden omhoog naar 1700. "Maar ergens is een limiet."

Kinderen

Van Dissel zei ook dat het er niet op lijkt dat de Britse variant voor jongeren besmettelijker is dan voor anderen. "Op alle leeftijden leidt het tot een hoger percentage gevallen", zei hij. "Ik denk dat het beeld in het begin wat verwrongen was. Een deel van de informatie kwam uit de periode dat in Engeland de scholen wat meer toelieten, terwijl buiten scholen er al maatregelen waren."

Hij verwacht niet dat de Britse variant binnen vier tot zes weken dominant wordt in Nederland. "Als je ziet hoe snel die zich in Ierland en Engeland heeft verspreid, dan was dat binnen een maand. Maar dat was zonder maatregelen. Uiteindelijk kan het virus alleen maar overgaan als er relevant contact optreedt. "Ik zou zeer teleurgesteld zijn als het in zo'n korte tijd zou gaan, dat verwacht ik dus niet."

De RIVM-directeur verwacht wel dat de Britse variant op den duur de huidige variant gaat verdringen, maar hij noemde geen periode. Hij zei ook dat er geen aanwijzingen zijn dat de variant leidt tot meer ziekenhuisopnames of sterfte. Maar vanwege het toegenomen aantal zieken, komen er uiteindelijk wel meer mensen in het ziekenhuis.

Cijfers dalen nu wel

De cijfers gaan op dit moment wel een klein beetje de goede kant op. Gisteren zei het RIVM al dat het effect van de lockdown zichtbaar begint te worden, al gaat het te langzaam. Ernst Kuipers van het LCPS verwacht de komende drie weken ook een "geleidelijke daling" van het aantal nieuwe corona-opnames in ziekenhuizen. Als het zo doorgaat, voorspelt Kuipers op 31 januari zo'n 2000 covidpatiënten in het ziekenhuis." Dat is alleen als de Britse variant niet de overhand krijgt.

Volgens Van Dissel is het percentage positieve testen nog wel te hoog. "Het is 12 tot 13 procent en dat zou ongeveer de helft moeten worden", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl