Gedupeerden niet verrast door verlenging lockdown: 'Het zal nóg langer duren'

Een verlengde lockdown, scholen die dichtblijven en zorgen over de Britse coronavariant: de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge had zoals verwacht geen optimistische boodschap. Winkeliers, horeca-ondernemers en ouders die hun kinderen thuis lesgeven moeten dus langer volhouden.

"Dit komt niet als verrassing", reageert Dennis Frankhuisen (40) uit Tiel op de boodschap van het kabinet. "Door de Britse variant is het begrijpelijk dat de overheid de lockdown verlengt."

Toch had hij gehoopt op beter nieuws. Samen met zijn vrouw geeft Frankhuisen hun kinderen van 6 en 8 jaar thuis les. Hij is werkzoekend en zit zelf in de risicogroep vanwege een chronische ziekte. Zijn vrouw werkt in de kinderopvang en is sinds kort in de noodopvang aan de slag gegaan.

Thuis lesgeven valt het paar zwaar. "Het is: opstaan, eten, inbellen met de leraar en aan de slag met de opdrachten. De jongste gaat het gemakkelijk af, maar de oudste heeft totaal geen motivatie. We lopen nu al tegen dingen aan en zitten dag in dag uit als gezin te dicht op elkaar. Je mist vrijheid en werk zoeken is ook lastiger geworden."

Het OMT gaat kijken naar de rol die jonge kinderen spelen bij het verspreiden van de Britse variant. Afhankelijk daarvan bekijkt het kabinet of de basisscholen en kinderopvang mogelijk al op 25 januari open kunnen. Frankhuisen gelooft daar niet in. "We gaan er zeker niet van uit dat de scholen dan weer open gaan. Tot het moment dat dat gebeurt, is het roeien met de riemen de we hebben. Maar we proberen positief te blijven."

Ik denk dat het nog wel langer gaat duren dan 9 februari, wat nu wordt gezegd.

Eric Herni, eigenaar boekwinkel

Ook Eric Herni (61) is niet verrast door de boodschap van Rutte en De Jonge. Hij is eigenaar van boekwinkel The Read Shop in Almere Haven. Zijn zaak is al weken dicht en Herni denkt niet dat daar snel verandering in komt. "Ik denk dat het nog wel langer gaat duren dan 9 februari, wat nu wordt gezegd."

Hij heeft naar eigen zeggen nog geen aanspraak kunnen maken op de steunpakketten van de overheid, omdat hij vanwege de goede maanden voor de lockdown geen 30 procent omzetverlies heeft geleden. "Ze noemen het onfatsoenlijk als winkeliers worden verplicht te sluiten en vervolgens geen vergoeding krijgen, maar dat is precies wat ze doen. Ze zeggen naar een nieuw pakket te gaan kijken, maar twee keer nul is nog altijd nul. De boodschap is gewoon; je moet twee maanden dicht en zoek het verder zelf maar uit."

Zijn vaste lasten zijn maandelijks 10.000 euro. "Waar haal je 20.000 euro vandaan als je geen stuiver omzet hebt? Dat deze situatie nog eens drie weken gaat duren betekent voor mij een heel groot probleem. Maar als de lockdown daarna weer verlengd wordt, is het denk ik voor een kwart van de boekhandels voorbij."

Het bedrag dat ik kreeg om mijn voorraadverlies te compenseren was echt een aanfluiting.

Meijke Jetten, eigenaar kledingwinkel

Meijke Jetten (35), eigenaar van kledingzaak GURUS in Utrecht, reageert gelaten op de persconferentie. Veel verwacht ze niet van de aangekondigde aanvullende steun. "Vooropgesteld is het natuurlijk goed dat we in een land leven waar er geld wordt vrijgemaakt voor steun, maar in mijn geval stelde het erg weinig voor. Voor de voorraadvergoeding kreeg ik een bedrag waarmee ik zo'n beetje één kledingstuk kon vergoeden. Dat was echt een aanfluiting."

Jetten voelt zich gedwongen om een beroep te doen op haar creativiteit als ondernemer. "We zijn ons meer gaan richten op de online verkoop, meer investeren op onze socialmediakanalen en een QR-etalage waarmee klanten middels een QR-code kleding kunnen kopen. We bezorgen ook gratis. Je bent gedwongen om jezelf opnieuw uit te vinden."

Dat slijterijen, bloemen- en kaaswinkels wel open zijn, noemt Jetten "extra wrang". Het is niet dat ik deze mensen hun omzet niet gun, maar hoe essentieel zijn dat soort winkels nou eigenlijk? Ik zou het beter vinden als er een duidelijkere lijn in zat." Jetten wil niet speculeren over hoe lang het op deze manier nog door kan gaan voor haar onderneming. "Ik heb het geluk dat ons pand eigendom is van familie, dat scheelt een hoop. Maar de reserves zijn al op. Zoiets kan natuurlijk niet eeuwig blijven duren."

Ik zou in april schuldenvrij zijn, maar ik ben vier jaar teruggeworpen.

Hensley Dirks, horeca-ondernemer

Ook Hensley Dirks (40), horeca-ondernemer in Utrecht, keek niet op van de woorden van Rutte en De Jonge. De door de premier aangekondigde aanvullende steunmaatregelen voor ondernemers maken weinig indruk. "Ik noem die steunmaatregelen een houten poot. En ik loop liever op mijn eigen benen."

Dirks zegt zich soms wel eens te storen aan het sentiment dat er heerst over de horeca. "Ik rijd niet in dure auto's of iets dergelijks. Ik heb altijd netjes geld opzijgezet en nu moet ik dat geld weer terugstorten om de huur voor mijn zaken te kunnen blijven betalen. Mijn compagnon en ik zijn tien jaar bezig en we zouden in april helemaal schuldenvrij zijn. Nu zijn we vier jaar teruggeworpen. Van de vijftig personeelsleden zijn er nog maar drie over."

Dirks denkt het op deze manier nog een jaar vol te kunnen houden. Toch hoopt hij op een goede afloop. "Mensen moeten begrijpen dat veel horeca-ondernemers geen gokkers zijn, die risicovolle investeringen doen. Alleen kunnen we nu niks door de coronamaatregelen. Dan ben je genoodzaakt juist wel te speculeren op de toekomst en in mijn geval eigen geld in je zaak te stoppen. En dat is niet een situatie waar je in wilt zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl