Premier Rutte en minister De Jonge
NOS NieuwsAangepast

Kabinet maakt zich vooral grote zorgen over Britse virusvariant

Het kabinet maakt zich grote zorgen over de komst van de Britse variant van het coronavirus naar Nederland. Op de persconferentie van vanavond noemde premier Rutte de beelden en cijfers die uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland komen "alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt". De besmettingscijfers stijgen daar explosief en veel ziekenhuizen hebben geen plek meer voor patiënten.

De Britse variant is een van de redenen dat de lockdown nog eens drie weken wordt verlengd. "We hebben geen andere keuze, de cijfers gaan niet snel genoeg omlaag", zei Rutte.

"Je kunt bijna zeggen: naast covid hebben we een nieuw probleem", zei Rutte over de mutant:

Zorgen over Britse variant: 'We hebben naast covid een soort nieuw probleem'

Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is de Britse variant, die vermoedelijk veel besmettelijker is, nu nog verantwoordelijk voor een paar procent van de besmettingen in Nederland. "Maar de verwachting is dat hij snel de overhand zal krijgen."

Gisteren besloot de gemeente Lansingerland, waar een uitbraak van de Britse variant is, om alle inwoners boven de twee jaar te gaan testen. De Jonge zei dat dat ook zal gaan gebeuren in Rotterdam-Charlois, Dronten en Bunschoten. In de Rotterdamse wijk is veel virusmateriaal in het rioolwater aangetroffen. Dronten geldt als een gemiddelde stad in Nederland. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er ook op alle middelbare scholen getest gaat worden.

NOS op 3 maakte deze uitleg over de Britse variant; swipe om meer te zien:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Volgens Rutte en De Jonge is er door het beginnen van de vaccinaties wel licht aan het eind van de tunnel. Het streven is om voor het begin van de lente alle kwetsbare inwoners ingeënt te hebben. Volgende week wordt er begonnen met het vaccineren van ouderen in verpleeghuizen. Dat is twee weken eerder dan gepland. Vanaf half februari zijn thuiswonende ouderen aan de beurt, van oud naar jong. In de herfst moeten alle Nederlanders een vaccinatie hebben gehad.

Advies over avondklok

Het kabinet neemt ook nog een aantal maatregelen om het virus verder in te dammen. Zo moeten leerlingen op de middelbare scholen vanaf morgen ook onderling 1,5 meter afstand houden.

Daarnaast vraagt het kabinet het OMT om een spoedadvies over een avondklok, vooral om samenscholingen van jongeren tegen te gaan. "Het is een ingrijpende maatregel, waar niemand op te wachten, maar we moeten die maatregel wel serieus nemen", zei Rutte. Volgende week moet dat advies er liggen en komt het kabinet erop terug.

Rutte noemt avondklok 'ingrijpende maatregel', vraagt OMT om spoedadvies

Het kabinet kiest er niet voor om het vliegverkeer helemaal stil te leggen. Maar Rutte zei wel dat er nog te veel en te gemakkelijk een vliegtuig wordt gepakt. 'Asociaal' vindt de premier, want iedere vlucht is een risico. Voor de reiziger zelf, maar ook voor diens omgeving.

Verkiezingen

Rutte gaat ervan uit dat de verkiezingen van 17 maart gewoon door kunnen gaan. "Met alle voorzorgsmaatregelen die we nemen, de spreiding over meer dagen en de mogelijkheid om per brief te stemmen, heb ik op dit moment geen reden om te denken dat de verkiezingen niet door kunnen gaan."

Als het kabinet vanwege de Toeslagenaffaire voortijdig aftreedt, gaat het coronabeleid wat Rutte betreft op volle kracht door. "Dat heeft het land ook nodig", zei hij. "Op corona ben je altijd missionair. Misschien niet officieel, maar toch zeker mentaal." Deze week wil het kabinet beslissen of het opstapt vanwege de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl