Pro Shots
NOS Voetbal

De grillige carrière van Heraclied Vloet: 'Een cv aan levenslessen'

  • Jan-Kees van der Kun

  • Jan-Kees van der Kun

"Een cv aan levenslessen." Zo noemt Rai Vloet het zelf, maar hij snapt best dat een buitenstaander bij het zien van zijn spelerspaspoort eerder denkt aan 'niet geslaagd' of op zijn minst 'erg onrustig'.

"Het zijn inderdaad wel heel veel clubs in korte tijd", zegt Vloet met gevoel voor understatement. De middenvelder is pas 25, maar is al bezig aan zijn negende club. Na avonturen bij PSV, Cambuur, Eindhoven, NAC, FC Chiasso (Zwitserland), Frosinone (Italië), Sint-Truiden (België) en Excelsior is hij nu neergestreken bij Heracles.

"Het is alleen nooit zo kort door de bocht als mensen denken. Overal zit wel een verhaal achter." Het verhaal van Vloet kent vele hoofdstukken, maar de samenvatting zou kunnen luiden dat zijn keuzes niet altijd even gelukkig hebben uitgepakt.

"Je wil natuurlijk dat de avonturen die je aangaat succesvol zijn. En een opstapje zijn naar een volgend avontuur. Dat was bij mij niet het geval. Toch heb ik er geen enkele spijt van. Want de speler en de persoon die ik nu ben, ben ik voor een groot deel door die avonturen geworden."

In Italië en België, waar Vloet nauwelijks aan spelen toekwam en op zichzelf was aangewezen, werd hij snel volwassen. Zijn horizon werd breder door de vele documentaires en podcasts die de verveling moesten bestrijden.

Vloet is sindsdien niet meer de jongen die, zoals het heersende beeld van de stereotype jonge voetballer, alleen maar bezig is met snelle auto's en mooie vrouwen. "Ik klink als een ouwe zak nu, maar die tijd heb ik gehad. Ik weet nu wat de hoofdzaken zijn in het leven."

'De perfecte wedstrijd'

Mede door die ontwikkeling lijkt de keuze voor Heracles wél goed uit te pakken. Met zeven goals en drie assists groeide Vloet in de eerste seizoenshelft uit tot een belangrijke speler in de ploeg van Frank Wormuth.

Het absolute hoogtepunt was natuurlijk de 4-1 zege op FC Utrecht, toen Vloet een hattrick maakte en een fraaie assist gaf. "De perfecte wedstrijd."

1 november 2020: Vloet scoort een hattrick en geeft een assist tegen FC Utrecht

"Het gekke is dat je er maar heel kort van geniet. Na die wedstrijd stapte ik met een heerlijk gevoel in de auto, maar tijdens het ritje naar huis was ik alweer bezig met de toekomst: Hoe ga ik dit overtreffen? Wat deed ik vandaag wat ik volgende week weer moet doen? Hoe moet het als tegenstanders meer op mij gaan letten? Dat soort vragen."

Nieuwe doelstelling: 15 goals

In de daaropvolgende wedstrijden merkte Vloet dat tegenstanders hem inderdaad minder ruimte gaven dan voorheen. "Toen bleek wel dat het moeilijker werd om goals te maken", erkent de Brabander.

Hij geeft ook toe dat zijn teller eigenlijk al minstens op negen treffers had moeten staan, gezien zijn gemiste penalty tegen RKC en de opgelegde kans die hij verprutste tegen Feyenoord.

Toch komt de doelstelling die Vloet zichzelf aan het begin van het seizoen heeft opgelegd al behoorlijk in zicht. "Ik heb dat toen niet hardop geroepen, maar ik had mezelf voorgenomen om in de dubbele cijfers te eindigen."

Om dat te halen zijn er nog slechts drie goals nodig in de resterende negentien wedstrijden. "Dat klinkt niet erg ambitieus hè? Zal ik dat nu aanpassen naar vijftien goals? Ja, dat doe ik!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl