NOS Sport

Meiners voelt zich na zeldzaam Nederlands succes geen 'exoot' meer in het skiën

Een Nederlandse skiër in het wereldbekercircuit is nog altijd iets uitzonderlijks, maar voor Maarten Meiners niet meer. Hij is 28 jaar, al jaren prof en veroverde onlangs als eerste Nederlander ooit wereldbekerpunten op de reuzenslalom.

"In het verleden ben ik weleens als exoot aangeduid op de internationale televisie. Zo voel ik me eigenlijk niet", laat hij weten.

Meiners voelt zich 'geen exoot' meer als Nederlander in de skiwereld

Toch was Meiners wel een eenling tussen de geoliede teams van de Alpenlanden en de Amerikanen toen hij eenmaal de stap naar het profcircuit had gemaakt. "Dan is de sport duur. Je hebt een coach nodig, iemand die je ski's prepareert en af en toe een fysiotherapeut."

Er was een team waarbij Meiners zich kon aansluiten: Global Racing. Daar skiet hij nu met twee Belgen, een Australiër en subtoppers van de erkende skilanden. "Het is zeker niet makkelijk als enige Nederlander, maar met dit team heb ik na jarenlang hard werken een stijgende lijn te pakken. Ik kom steeds dichter bij de topdertig, dat is de maatstaf in onze sport."

Stabiele en goede flow

Begin december werd Meiners 26ste op de reuzenslalom in het Italiaanse Santa Catarina Vulfurva. "Er is ook een aantal wedstrijden geweest waarin ik de topdertig op een of twee tienden heb gemist. Dat geeft aan dat ik een stabiele en goeie flow te pakken heb."

December 2020: eerste wereldbekerpunten voor Meiners

De beste prestatie van een Nederlandse skiër in het wereldbekercircuit is nog altijd van Marvin van Heek. Hij werd in 2012 achtste op de afdaling in Bormio.

Frustratie richting NOC*NSF

Als Meiners in 2022 naar de Winterspelen wil, moet hij komend seizoen een keer bij de topacht eindigen of twee keer bij de topzestien. Een haast onmogelijke opdracht van sportkoepel NOC*NSF, dat alleen met medaillekandidaten naar Peking wil.

Dat frustreert Meiners: "De Nederlandse eisen zijn het zwaarst ten opzichte van alle andere landen in het skiën. Dat zegt wel genoeg eigenlijk. Je kan je afvragen of dat de olympische gedachte is."

In 1952 was Nederland voor het laatst vertegenwoordigd op de ski's bij de Spelen met Dick en Peter Pappenheim en Margriet Prajoux.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl