NOS VoetbalAangepast

Van der Sar verwacht arbitrage in zaak-Nouri: 'Zijn er helaas niet uitgekomen'

Van der Sar verwacht arbitrage in zaak-Nouri: 'We zijn er helaas niet uitgekomen'

De kans is groot dat de rechter binnenkort moet oordelen over de schadevergoeding die Ajax de familie van Abdelhak Nouri verschuldigd is. "We hebben met familie en juristen gesproken, maar we zijn er helaas niet uitgekomen", vertelde algemeen directeur Edwin van der Sar voor de topper tegen PSV.

Van der Sar: "De kans op een arbitragezaak is aanwezig, helaas."

Khalid Kasem reageert namens de familie Nouri: "We betreuren het zeer dat we elkaar niet kunnen vinden. Want de familie had de voorkeur om in beslotenheid van partijen tot een vergelijk te komen."

'Laatste gesprek tussen Ajax en de familie Nouri is 9 maanden geleden geweest'

Ruim drieënhalf jaar zijn inmiddels verstreken sinds die vreselijke zomeravond in Oostenrijk. Tijdens het oefenduel met Werder Bremen stond het hart van Abdelhak Nouri stil. Nouri liep een hersenbeschadiging op en zal nooit meer voetballen.

Een jaar later erkende een geëmotioneerde algemeen directeur Edwin van der Sar bij een speciaal ingelaste persconferentie dat Ajax volledig aansprakelijk was; de behandeling op het veld zou niet adequaat zijn geweest.

Afgelopen zomer liep het contract van Nouri af, een contract dat door de Amsterdammers tot die tijd werd gerespecteerd. Daarna zou een regeling moeten komen die recht moet doen aan de gederfde inkomsten van de voetballer, die een grote toekomst werd voorspeld. Maar al het overleg daarover is tot op heden op niks uitgelopen. Rond april is ook het laatste gesprek geweest tussen de familie en de club.

Van der Sar: 'Sportieve doelstellingen blijven overeind, ondanks coronacrisis'

Dat Ajax de meest kapitaalkrachtige club van Nederland is, is geen geheim. Maar ook in de hoofdstad zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis fors. De club maakte bijna geen gebruik van de NOW-regeling, waarmee de overheid een bijdrage levert aan de personeelskosten. Maar wel heeft de club een deel van de 470 medewerkers gevraagd om salaris in te leveren.

Hoe verantwoord is het dan om een recordbedrag van 22,5 miljoen euro uit te geven voor een nieuwe spits? "Onze sportieve doelstellingen blijven overeind, ondanks de coronacrisis. En die doelstellingen zijn richting Europa, daar willen we presteren."

Van der Sar maakt ook graag een kanttekening. "Je hebt de bedrijfsbegroting en de potjes aan- en verkoop. De afgelopen jaren hebben we natuurlijk veel verkocht: Hakim Ziyech, Donny van de Beek, Sergiño Dest, Sven Botman. Dan is het ook wel logisch dat er geld is om te investeren. Maar dat komt uit een ander potje dan de begroting van de seizoenkaarten en de lege businessseats."

'Hopen dat mensen zich niet afkeren van het voetbal'

In juni opperde Van der Sar tijdens een uitzending van NOS Studio Sport dat de topduels van de eerste seizoenshelft in januari gespeeld zouden moeten worden. De gedachte was toen nog dat er in het nieuwe jaar misschien wel publiek op de tribunes zouden worden toegelaten.

Zo zou een situatie voorkomen worden, waarin de ene topper zónder en de ander mét supporters gespeeld. "Dat is eerlijker en ook mooier om uit te zenden", zei Van der Sar destijds.

Inmiddels is het zover. Met Ajax-PSV als eerste topper van het seizoen 2020/21. Maar van supporters ontbreekt voorlopig nog ieder spoor. "Hopelijk kunnen we dit seizoen nog fans ontvangen, op anderhalve meter uiteraard", aldus Van der Sar. "Als je hier naartoe rijdt, is het stil. Voetbal doe je voor de supporters."

"Je moet hopen dat mensen zich niet afkeren van het voetbal", waarschuwt Van der Sar nog. "Dit is wel een maand die de voetballiefhebber laat smullen. Niet alleen hier, maar ook in het buitenland. En dat is ook belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl