ANP
NOS NieuwsAangepast

Enkele honderden demonstreren in Amsterdam tegen fascisme

In het Westerpark in Amsterdam is vanmiddag een demonstratie gehouden tegen fascisme. De demonstratie was naar aanleiding van de bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten.

Volgens de organisatoren is de bestorming van de gewelddadige Trumpaanhangers "een nieuwe stap in de opbouw van een fascistische beweging die steeds openlijker zijn gang lijkt te kunnen gaan", zo staat onder meer te lezen in de beschrijving van de demonstratie op Facebook. Ook in Nederland zien de organisatoren naar eigen zeggen steeds meer van dezelfde soort extreemrechtse sentimenten.

Volgens de gemeente waren er zo'n 350 demonstranten. De gemeente had stippen op de grond gezet die de aanwezigen hielpen afstand te houden. Er waren maximaal 500 betogers toegestaan. De demonstratie was ook via een livestream te volgen.

Het protest zou eerst op het Museumplein zijn, maar werd verplaatst naar het Westerpark zodat de groepsgrootte makkelijker gecontroleerd kan worden. Wanneer het te druk zou worden, konden aanlooproutes hier makkelijker worden afgesloten.

Naast het controleren van het aantal aanwezigen was de politie aanwezig om erop toe te zien of de coronamaatregelen werden gehandhaafd.

Volgens de gemeente is de demonstratie ordelijk verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl