NOS Nieuws

Van metalzangeres naar Frozen-prinses: zij wisselden van baan vanwege corona

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

De coronapandemie heeft een flinke economische weerslag. Mensen raken soms hun baan kwijt of zijn onzeker over de toekomst. We spraken vier mensen die - al dan niet gedwongen - besloten om in de crisis een carrièreswitch te maken. Een ding hebben ze gemeen: ze zijn er nu ontzettend blij mee.

Van metalzangeres naar Frozen-prinses

Lotus

Vorig jaar stond ze nog met haar metalband op het podium, dit jaar zingt de 34-jarige Lotus Verbeek als ijskoningin Elsa uit de bekende Disney-productie Frozen. "Het performen zit in mijn hart en nieren", zegt Verbeek, maar door veranderingen in haar privéleven besloot ze toch wat anders te doen.

Begin dit jaar maakte ze de overstap naar haar bedrijf Li-La-Lotus. "De corona-ellende begon en ik wilde mijn carrière redden, dus besloot ik maar meteen als Elsa te beginnen met videoboodschappen."

Dat sloeg zo aan dat Verbeek ook feestjes in de zomer ging doen. "Als je ziet wat je teweeg kan brengen bij kinderen door ze een beetje magie te geven, dat is fantastisch." Ook het verkleden vindt Verbeek leuk. "Ik vind het heerlijk om een pruik op te doen en een mooie jurk te dragen. Als ik naar de auto loop in kostuum, komen de kinderen al op me afgerend."

En dat vindt Verbeek het mooiste aan de baan. "Ik houd van interactie met kinderen. Vaak weten kinderen niet dat de ijskoningin komt. Dan kijken ze echt alsof er een wonder gebeurt."

Haar oude en nieuwe baan hebben overeenkomsten, alleen is de look en performance anders. "Van metal naar Elsa, wie had dat gedacht. Ik ben heel blij dat ik het ben gaan doen. En dit jaar wil ik ook nog gaan uitbreiden: dan komt er een tweede prinses bij."

Van bankmedewerker naar vinoloog

Kirsten

Kirsten van Harten werkte bijna tien jaar in de financiële wereld toen ze in maart haar baan verloor vanwege corona. Ze besloot te kiezen voor haar passie en geeft nu wijnproeverijen en cursussen met haar bedrijf Hart Voor Wijn. "Wijn is altijd mijn passie geweest. In de vrije uren naast mijn fulltime baan deed ik vaker cursussen of gaf ik zelf proeverijen. Maar dat was een hobby, geen baan."

Toen ze zonder baan kwam te zitten, stelde ze zichzelf de vraag of ze nog wel verder wilde in haar vak. "Ik had echt die schop nodig om achter mijn passie aan te gaan. Maar ik ben er nu ontzettend blij mee."

Van Harten geeft niet alleen cursussen en proeverijen, maar werkt ook bij een wijnwinkel. "Ja, het cliché is wel waar: maak van je hobby je werk en geen enkele dag zal meer als een werkdag voelen. Nou, bijna geen enkele dag dan. Iedere baan heeft wel iets wat energie geeft, maar bij deze baan is mijn passie de basis, waardoor eindelijk alles samenkomt."

Van kok naar vrijwilliger

Fahmi

Het huidige werk van Fahmi Zaghbib verschilt niet zo erg met zijn oude functie, maar het idee erachter wel. Zaghbib uit Bussum werkte als kok in het bedrijfsrestaurant van een internationaal techbedrijf, maar kwam thuis te zitten toen de mensen voor wie hij kookte thuis gingen werken. Om niet stil te blijven zitten, besloot hij vrijwilligerswerk te gaan doen. Nu maakt hij maaltijden voor mensen die dat nodig hebben.

"Mijn doel is om anderen gelukkig te maken, dan word ik zelf ook blij. Daar krijg ik energie van", zegt hij.

Tien jaar geleden verhuisde Zaghbib van Tunesië naar Nederland. Met een specialisme in economie had hij nooit verwacht in de horeca terecht te komen. "Maar toen ging ik via mijn werkgever aan de slag bij mijn vorige werk en werd ik op slag verliefd op dat bedrijf en de cultuur."

Toen dat in maart wegviel, deed dat pijn. "Dit jaar wilde ik leerlingen gaan begeleiden. Opeens kon dat niet meer. Ik merkte dat ik langzaam veranderde en dat ik op een weg terechtkwam waar ik niet heen wilde." Zaghbib sprak af met zijn manager dat hij vrijwilligerswerk ging doen. "Nu voel ik me weer nuttig en ga ik vooruit. Ik ben weer positief en heb energie. Ik kan mensen weer blij maken."

Van dj naar meubelmaker

Menno

Toen in maart duidelijk werd dat evenementen afgelast zouden worden, wist Menno van Willigenburg even niet wat hij moest doen. Hij werkte als dj en verhuurde geluids- en lichtinstallaties. "Ik vroeg me af hoe ik mijn rekeningen moest gaan betalen. Moest ik aardbeien gaan plukken? Dat leek me niet wat corona me wilde vertellen."

Dus bedacht Van Willigenburg iets anders: meubels maken. "Ik ben altijd bezig geweest met sfeer, en dit heeft daar ook veel mee te maken." Hij maakt nu met zijn bedrijf Supa-Dupa Upcycles kisten meubels van sloophout en afgedankte flightcases. "Ik krijg veel leuke reacties en het bevalt heel goed. Het voelt zinvoller dan wat ik eerder deed, ook omdat ik met duurzaamheid bezig ben door gebruikte materialen te hergebruiken."

Het meubel maken heeft Van Willigenburg de positieve boost gegeven die hij nodig had. "Corona heeft me een kant op geduwd die ik vooraf niet zo had kunnen bedenken. De prijs was hoog, maar de gevolgen zijn mooi. We schieten er niets mee op om te blijven hangen in hoe erg het allemaal is. Ik wil positief blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl