Jake Angeli ofwel de QAnon Sjamaan, in het Capitool
NOS NieuwsAangepast

Capitoolbestormer met bizonhoorns opgepakt en aangeklaagd

Een van de meest in het oog springende bestormers van het Capitool, getooid met bontmuts, blauw-wit-rood geschilderd gezicht, bizonhoorns en een speer met de Amerikaanse vlag, is vandaag opgepakt. Het gaat om Jacob Chansley uit de staat Arizona, een bekende verschijning bij extreemrechtse en QAnon-manifestaties.

In het hele land zijn tientallen mensen aangehouden vanwege hun rol bij de aanval op het parlementsgebouw van woensdag. Aanklagers hebben inmiddels zeventien zaken aangemeld bij de federale rechtbank en veertig bij de rechter van het District of Columbia. Bij de bestorming kwamen vijf mensen om, vier aanvallers en een agent.

Chansley, ook wel bekend als Jake Angeli en de QAnon Sjamaan, werd woensdag in het Capitool op allerlei foto's vastgelegd, onder meer in de vergaderzaal van de Senaat, naast de stoel van vicepresident Pence. Hij moet terechtstaan, onder meer vanwege het zich met geweld toegang verschaffen tot een niet-publieke ruimte en het verstoren van de gang van zaken in het Capitool.

Volgens een agent van de politie van het Capitool heeft Chansley donderdag zelf de veiligheidsdienst FBI gebeld om te bevestigen dat hij de man is met de gehoornde bontmuts. Hij zou daarbij hebben benadrukt dat hij onderdeel uitmaakte van een groep patriotten uit Arizona die op verzoek van president Trump naar Washington DC was gekomen.

Spreekgestoelte

Een andere bekende arrestant is de man die werd vastgelegd terwijl hij het spreekgestoelte van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis, door het Capitool droeg. Adam Johnson uit Florida, gehuwd en vader van vijf kinderen, werd gisteren aangehouden en vastgezet. Hem wordt onder meer ten laste gelegd dat hij zich met geweld toegang heeft verschaft tot het gebouw, en diefstal van regeringseigendom.

Gisteren werd ook al Richard Barnett uit Arkansas, de man die zijn voeten op het bureau van Pelosi legde, gearresteerd.

Richard Barnett achter het bureau van Nancy Pelosi

De FBI heeft foto's van de Capitool-bestormers op de website en op twitter gezet en vraagt het publiek mee te helpen met het identificeren van de aanvallers. Op die manier kon Barnett na een tip al snel worden opgepakt.

De leiding van de politie van Seattle heeft twee agenten geschorst op verdenking van deelname aan de bestorming van het Capitool. Als blijkt dat ze daadwerkelijk deel uitmaakten van de gewelddadige menigte in het gebouw, worden ze ontslagen, aldus de hoofdcommissaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl