Zwemster Femke Heemskerk ANP

Ze zwemt zichzelf bij iedereen recht in het hart. Of ze nou goed of slecht presteert, Femke Heemskerk is altijd een open boek. Ook in het gesprek met Henry Schut in de NOS Olympische podcast.

Heemskerk: "Ik heb geen zin om me anders voor te doen, of een showtje te houden voor een interview. Ik heb ook geen idee hoe dat moet. Ik word juist geïnspireerd door mensen die eerlijk en open zijn en die niet alleen maar mooi weer spelen."

"Daar heb je niets aan, zo is het hele leven niet. Ik kan niet doen alsof sporters dat allemaal niet ervaren of voelen. Ik snap dat niet. Ik wil niet iemand zijn naar wie ik zelf niet zou kunnen luisteren."

Femke Heemskerk in gesprek met Henry Schut NOS

Heemskerk is voor de vijfde keer in haar carrière begonnen aan een olympisch jaar. In 2008 won ze in Peking goud op de estafette, Tokio worden haar laatste Spelen, haar bonus-Spelen.

Als jong meisje keek ze in 2000 bewonderend naar de prestaties van Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband. "Ik zwom toen net een beetje. Ik keek de hele dag televisie."

"Ik zag slowmotionbeelden van Inge de Bruijn op de 100 vlinder, mooie beelden met muziek van Moby, het nummer Porcelain, en commentaar van Jeroen Grueter. Als ik eraan denk, dat vond ik zo mooi, dat ik dacht: wow zo'n filmpje wil ik ook!"

Inmiddels is ze vele hoogtepunten verder. Welke afstanden ze in Tokio gaat zwemmen is nog niet duidelijk. In december werd ze - terwijl ze in quarantaine zat vanwege een positieve coronatest van haar man - op de 50 meter vrije slag voorbij gezwommen door Valerie van Roon. Van Roon legde zodoende beslag op het ticket voor de Spelen, maar Heemskerk wil het daar niet bij laten zitten.

Heemskerk: "Valerie deed het fantastisch, dat meen ik oprecht. Maar er had van tevoren over nagedacht moeten zijn, dan was het niet zo pijnlijk geweest als het nu is. Ik snap dat het allemaal heel lastig is, maar je kan niet zomaar zeggen: je hebt pech gehad en corona, daar doen we niets mee. Dat trek ik slecht."

Kroeggeluiden

Wie met Heemskerk praat, voelt de passie voor sport en het plezier en geluk in het leven. Heemskerk: "Mijn vader is sportgek, ik denk dat ik het van hem heb. Hij had ook een kroeg, mocht ik de eerste helft kijken, Ik weet nog dat ik in bed lag en dan hoorde ik allerlei geluiden."

Maar ook het water - de podcast is gemaakt aan de rand van het zwembad - is nooit ver weg. "Mijn man maakt altijd grapjes dat als ik een fontein zie, ik er al in wil. Maar het klopt wel. Ik kan het water niet missen."

In december liet Femke Heemskerk al weten niet zomaar akkoord te gaan met de aanwijzing van Valerie van Roon voor de 50 meter vrije slag op de Olympische Spelen.

Heemskerk strijdbaar richting zwembond: 'Ik laat het er niet bij zitten'

STER reclame