NOS SportAangepast

Nederlands record en olympisch ticket De Boer, geen swim-off voor Heemskerk

  • De Boer had nog sneller gewild: 'Maar dat boeit nu allemaal niet'
  • De Boer zwemt naar nationaal record op 50 meter vrij

Zwemmer Thom de Boer heeft bij het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam de olympische limiet en een nationaal record gezwommen op de 50 meter vrije slag. Met 21,74 scherpte de 28-jarige De Boer de oude toptijd van Jesse Puts met 0,08 aan.

In de finale was De Boer één honderdste van een seconde langzamer: 21,75. Die tijd was wel genoeg voor de zege én een olympisch ticket. Ook Puts mag in Tokio starten op de 50 vrij, dankzij zijn twaalfde plaats bij de WK van vorig jaar.

Na de tranen van 4,5 jaar geleden zwemt zenuwachtige Puts zich naar Tokio

Bij de vrouwen ontbrak Femke Heemskerk omdat ze in quarantaine moest vanwege een positieve coronatest van haar man. Valerie van Roon profiteerde van Heemskerks afwezigheid en legde achter Ranomi Kromowidjojo beslag op het tweede olympische ticket op de 50 meter vrije slag. Van Roon tikte aan in 24,63. Kromowidjojo zwom een tijd van 24,38.

Heemskerk, die vorig jaar bij de Swim Cup in Amsterdam al had voldaan aan de olympische limiet van 24,77, krijgt geen herkansing in de vorm van een swim-off. Ze kan zich nog wel kwalificeren op de 100 meter vrije slag, de afstand die haar het beste ligt.

Van Roon had graag tegen Heemskerk geracet: 'Superzuur dat ze niet kan zwemmen'

Naast De Boer zwom ook Arno Kamminga een Nederlands record. De specialist op de schoolslag zette op de 50 meter schoolslag een tijd van 26,88 neer en verbeterde daarmee zijn eigen record met 0,12.

De 50 meter schoolslag is geen olympisch nummer. Alleen de 100 en 200 meter zijn olympische disciplines. Daarvoor is Kamminga al geplaatst.

ANP
Ook Arno Kamminga is snel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl