Wesley Koolhof won in november de ATP Finals met zijn partner Nikola Mektic EPA

Wesley Koolhof heeft een uitstekend tennisseizoen achter de rug. Hij won samen met zijn Kroatische partner Nikola Mektic de ATP Finals en sloot het jaar af als nummer vijf van de wereld. Maar in 2021 wil hij meer: de dubbelspecialist aast op de nummer 1-positie op de wereldranglijst.

Om dat doel te bereiken doet Koolhof al sinds 2017 oefeningen om zijn reactievermogen te verbeteren. Daarbij gebruikt hij onder andere een hypermoderne bril.

Bekijk in de reportage hieronder hoe Koolhof zijn reactievermogen traint:

Dubbelspecialist Koolhof traint reactievermogen met moderne 'zwembril'

Koolhof doet ook trainingen met lampjes waarop hij zo snel mogelijk moet reageren. En dat werpt zijn vruchten af. "We zijn nu al drieënhalf jaar bezig. Bij die oefening met de lichtshow zat ik in 2017 op 0,65 seconde reactietijd. Nu is dat verbeterd naar 0,4. Dat is een goede winst."

De 'lichtshow' wordt door meer tennissers gebruikt om het reactievermogen te trainen, maar de bril die Koolhof gebruikt is volgens hem nog onbekend in de tenniswereld.

"Het is eigenlijk begonnen met een filmpje van Cristiano Ronaldo. Daarin wordt een voorzet gegeven, het licht gaat uit en dan heeft hij al een beetje ingeschat waar de bal gaat komen. Daarna gaat het licht weer aan en hij kopt de bal binnen. Dat is een beetje het idee hierachter. De bril kan heel snel, maar ook langzaam knipperen. Je hersenen zien geen 100 procent beeld, waardoor je zelf moet gaan inschatten waar de bal gaat komen", legt Koolhof uit.

"Je hersenen worden zo geprikkeld, aan het werk gezet. Op het moment dat de bril weer af gaat, lijkt alles in slow motion te gaan en heb je veel meer tijd om na te denken waar de bal gaat komen. Het helpt bij het inschatten van de ballen."

Nieuwe partner

Koolhof begint zijn seizoen - als alles volgens plan verloopt - in februari met de Australian Open. Daar speelt hij voor het eerst samen met zijn nieuwe partner, de Pool Lukasz Kubot, die Koolhof op het laatste moment nog wist te strikken.

Vlak voor de ATP Finals in november kreeg de 31-jarige Nederlander namelijk te horen dat zijn partner Mektic, met wie hij vorig seizoen zo veel successen boekte, met een ander verder wilde.

Wesley Koolhof tijdens de US Open-finale in 2020 ANP

"Gelukkig vonden we Lukasz, een ervaren Pool. Hij is wel iets ouder, dus voor echt een lange periode zal het niet zijn, maar hopelijk dat we in ieder geval 1, 2, 3 jaar vol aan de bak kunnen. Een goede speler, hij is iets krachtiger dan ik ben. Dus ik denk dat ik daar een hele goede partner aan heb."

Nummer 1?

Samen met de 38-jarige Kubot hoopt Koolhof dit jaar opnieuw de ATP Finals te halen, maar daar stopt zijn ambitie zeker niet.

"Ik sta nu vijfde op de wereldranglijst. De nummer 1-positie is in zicht. Die sprint is nu een beetje ingezet. Om die positie te halen moet je in ieder geval een, misschien wel twee grandslams winnen. Dat is een beetje de doelstelling van dit jaar."

STER reclame