NOS NieuwsAangepast

WikiLeaks-oprichter Assange komt niet op borgtocht vrij

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag niet voorwaardelijk worden vrijgelaten, oordeelt de Britse rechter. Zijn advocaten hadden daarom gevraagd, nadat de rechter maandag oordeelde dat de klokkenluider niet mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, omdat het risico te groot zou zijn dat hij dan zelfmoord pleegt.

De rechtbank wil dat Assange in afwachting van een mogelijk hoger beroep door de VS in de streng beveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen moet blijven, omdat de 49-jarige Australiër vluchtgevaarlijk zou zijn.

De VS wil Assange vervolgen voor spionage vanwege de publicatie van vertrouwelijke documenten. Hij zou een gevangenisstraf van 175 jaar riskeren.

De Australische premier Morrison liet gisteren weten dat Assange terug mag keren naar zijn thuisland zodra de juridische strijd in het Verenigd Koninkrijk achter de rug is. Mexico heeft Assange politiek asiel aangeboden.

Ambassade van Ecuador

Het is de tweede keer dat het advocatenteam Assange probeerde vrij te krijgen. Ook de vorige keer werd het afgewezen omdat de rechter hem als vluchtgevaarlijk zag. De Australiër was immers in 2012 naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen gevlucht toen hij voorwaardelijk vrij was.

Op dat moment vroeg Zweden om zijn uitlevering, in verband met een verkrachtingszaak. Het land trok het uitleveringsverzoek in 2017 weer in, omdat het er niet naar uitzag dat Assange op afzienbare termijn naar Zweden zou komen. In 2019 wilde Ecuador van de Wikileaks-oprichter af, waarna de Britse politie hem arresteerde. Zweden heropende daarop een strafrechtelijk vooronderzoek tegen hem. In november 2019 werd dat onderzoek stopgezet wegens gebrek aan bewijs.

Assange en zijn organisatie WikiLeaks begonnen in 2006 met het lekken van geheime documenten, die voor een deel afkomstig waren van Amerikaanse en andere inlichtingendiensten. Ruchtmakend is de publicatie in 2010 van een video waarop te zien is hoe Amerikaanse gevechtshelikopters een luchtaanval op Bagdad uitvoert, waarbij minstens twaalf mensen de dood vonden, onder wie twee journalisten.

NOS op 3 maakte deze explainer over Assange: wie is hij en waarom zit hij vast?

De man die liet zien wat de wereld niet mocht zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl