
Oppositie neemt vaccinatiebeleid kabinet onder vuur
De oppositie in de Tweede Kamer is zeer kritisch over het vaccinatiebeleid van het kabinet. PvdA-leider Asscher stelt dat het kabinet heeft gefaald. GroenLinks-leider Klaver vindt het onacceptabel dat er kostbare weken verloren zijn gegaan. Wat de PVV betreft wordt minister De Jonge vervangen.
De Tweede Kamer is teruggekomen van reces om over het vaccinatiebeleid te praten. De oppositie vindt het vreemd dat "heel Europa al aan het vaccineren is, behalve Nederland". PVV-voorman Wilders rekent dat De Jonge zwaar aan. "U bent niet de juiste man op de juiste plek. Wij zeggen het vertrouwen in u op."
'Zigzaggende minister'
Denk-leider Azarkan heeft het over "een zigzaggende minister, die loze beloftes doet". "Nederland verdient beter", zei hij, zonder duidelijk te maken of hij een motie van wantrouwen van de PVV steunt. GroenLinks vindt dat er een aparte minister voor vaccinatiebeleid moet komen.
Marijnissen van de SP denkt dat De Jonge niet alleen verantwoordelijk is. 'Heel Europa prikt, maar Nederland wikt. Dat doet heel veel pijn, en dat rekenen we het kabinet aan." PvdA-leider Asscher wijst erop dat er al weken vaccins in de vriezer liggen en verzucht: "Wat een falen van dit kabinet."
De coalitie is ook kritisch, maar wil nu vooral vooruit kijken. VVD-fractieleider Dijkhoff vond het heel vervelend om te zien dat andere landen al vaccineren en wij niet. Maar dat er nu uiteindelijk toch wordt begonnen in de week die De Jonge steeds genoemd heeft, is wat hem betreft een goed teken.
D66'er Jetten wees erop dat De Jonge gisteren heeft toegegeven dat hij op het verkeerde paard heeft gewed, Hij dacht dat het vaccin AstraZeneca als eerste op de markt zou komen en het werd dat van Pfizer/BioNTech. "Dat was een soort van 'sorry' van de minister", zei Jetten. "Maar daar gaat het mij niet om." Hij wil vandaag het vertrouwen krijgen dat het nu wel goed komt.
LHV: vaccineren van huisartsen start toch nog deze week
Over het moment waarop huisartsen gevaccineerd zouden worden is de afgelopen weken veel discussie ontstaan. Door de opkomst van de Britse variant van het coronavirus worden ze sneller dan verwacht gevaccineerd.
Premies pensioenfondsen stijgen dit jaar meer dan ooit
Stijgingen van de pensioenpremie met 10 procent of meer zijn geen uitzondering. Bovendien krijgen werknemers bij veel fondsen voor hun hogere premie minder pensioen.
'Avondklok of bezoekverbod onontkoombaar om stijging curve te voorkomen'
De Britse coronavariant is minder besmettelijk dan gedacht. Maar epidemiologen waarschuwen dat de risico's groot blijven.