Omstreden bestuurder bouw en IT-bedrijven treedt terug na affaire met 'cyberdeskundige'
Gerard Sanderink treedt terug als topbestuurder van ingenieurs- en adviesbureaus Oranjewoud en Antea Group, bouwbedrijf Strukton en IT-bedrijf Centric. Oranjewoud en Centric melden dat Sanderink de stap zelf heeft gezet vanwege de onrust die rond zijn persoon is ontstaan.
Sanderink was de afgelopen jaren vaak in het nieuws vanwege zijn relatie met Rian van Rijbroek. Zij noemde zichzelf cyberdeskundige, maar bij haar beweringen worden grote vraagtekens geplaatst.
Sinds Van Rijbroek in Sanderinks leven is, vecht hij een vete uit met zijn ex-geliefde Brigitte van Egten. Daarin werd hij keer op keer door de rechter in het ongelijk gesteld, maar meermalen lapte hij die vonnissen aan zijn laars. Ook bij zijn bedrijven heerste onrust. Zo vertrok een groot deel van de top van Centric.
Niet houdbare zaak
Eind vorig jaar zou Sanderink in het hoofdkantoor van Strukton een politie-inspecteur en een deurwaarder hebben uitgescholden en te hebben geweigerd zijn gevorderde telefoon af te staan, totdat die van afstand gewist was. Voor de raad van commissarissen van Oranjewoud was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Tegen RTV Oost zegt raadsvoorzitter Herman Spenkelink dat het "een niet houdbare zaak" werd dat Sanderink zou aanblijven.
"Als nationale opdrachtgevers van zich laten horen en je besproken wordt in de landelijke politiek moet er wat gebeuren", zegt Spenkelink. Hij verwijst onder meer naar Kamervragen over Sanderink, die zijn gesteld door Pieter Omtzigt (CDA). Ze gaan vooral over de mogelijke invloed van Van Rijbroek op Centric, dat veel zaken doet met de overheid en De Nederlandsche Bank.
De miljonair Sanderink (72) is vrijwel enig eigenaar van Oranjewoud. Onder dit bedrijf vallen Antea en Strukton. Door zijn terugtreden wil hij de rust bij die bedrijven laten terugkeren.