NOS Sportโ€ขโ€ขAangepast

WK-droom Van Duijvenbode spat uiteen tegen idool: 'Ik kwam niet opdagen'

Voor Dirk van Duijvenbode zit het WK darts erop. De ongeplaatste Westlander - die 'Aubergenius' wordt genoemd omdat hij in een auberginekwekerij werkt - verloor in Londen in de kwartfinales met 5-1 afgetekend van zijn idool Gary Anderson.

Van Duijvenbode kon deze keer niet uitblinken en daar baalde hij van. "Ik was door externe factoren afgeleid en dat kreeg ik niet uit m'n systeem", verklaarde hij na afloop bij RTL 7. "De grootste wedstrijd van je leven en de enige tik die ik heb gegeven, was aan mezelf. Hier worden de knikkers verdeeld en dan kom ik niet opdagen."

Anderson wint tien legs op rij

Van Duijvenbode nam nog brutaal de leiding met 1-0, maar toen hij halverwege de tweede set een hoge uitgooi op 132 miste, nam Anderson de regie volledig over. De Schotse wereldkampioen van 2015 en 2016 won zelfs tien legs op een rij.

"Als ik 2-0 had gemaakt, dan was het denk ik een makkelijke overwinning voor mij geworden", aldus een balende Van Duijvenbode, die verder niet in wilde gaan op de door hem genoemde externe factoren waardoor hij van slag raakte in de tweede set.

De 28-jarige darter probeerde zichzelf uit alle macht nog wel op te peppen, zoals hij ook deed in zijn achtste finale tegen Glenn Durrant, maar dat hielp deze keer niet. "Dan denk ik: jongen, stel je niet zo aan! Maar ik kon het niet laten gaan."

Uit verslagen positie terugkomen, daar had Van Duijvenbode dit WK wel patent op. Tegen Anderson zat dat er echter geen moment in. De Schot had met 101,7 om 94,29 een veel hoger schotgemiddelde dan de Nederlander en kwam ook met zes worpen van 180 punten (de maximale score) op de proppen.

Van Duijvenbode oogde kwetsbaar onder het Schotse geweld. Hij was zelfs zo van slag dat hij meermaals naar het tafeltje van Anderson liep en uit diens flesje water dronk. "Hij heeft gewoon heel goed gespeeld en gooide de cruciale dubbels. Ik niet. Ik heb verloren van een legende."

"Ik heb een goed toernooi gespeeld en dat geeft me veel motivatie om door te gaan met wat ik doe. Kin omhoog en focus op 2021", besloot Van Duijvenbode.

Anderson treft Chisnall

Anderson treft nu Dave Chisnall, die Michael van Gerwen met liefst 5-0 versloeg.

Eerder op vrijdag plaatste Stephen Bunting zich als eerste voor de laatste vier. De Engelsman was met 5-3 te sterk voor de Pool Krzysztof Ratajski.

Bunting bereikte niet eerder de laatste vier van het WK van organisatie PDC, wel was hij in 2014 de beste van de inmiddels opgeheven zwakkere bond BDO.

Price ternauwernood

Gerwyn Price wurmde zich aan het begin van de avond langs Daryl Gurney met 5-4, waarmee hij ook een plek in de halve finales verdiende.

Stephen Bunting

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl