Van Gerwen
NOS Sport

Van Gerwen bewaart vuurwerk voor WK-kwartfinale: 'Vanavond op tijd naar bed'

Michael van Gerwen gaat een rustige jaarwisseling tegemoet. De drievoudig wereldkampioen bereidt zich voor op zijn partij in de kwartfinales van het WK darts tegen de Engelsman Dave Chisnall, de nummer acht van de wereld.

In Alexandra Palace is geen publiek welkom, de familie van Van Gerwen volgt het WK vanuit Nederland en ook in Londen zijn de restaurants en cafés gesloten vanwege het coronavirus.

Dat geeft Van Gerwen genoeg tijd om zijn volgende tegenstander uitgebreid te bestuderen. Maar wie denkt dat de Brabander de hele dag WK-partijen zit te bekijken op zijn hotelkamer, komt bedrogen uit.

"Staat er 'gek' op mijn voorhoofd? Nee, natuurlijk niet. Ik heb mijn Playstation bij me, ik heb Netflix. Ik heb net even getraind. En verder is er weinig te doen. Het is een beetje de dagen doorkomen", vertelt de nummer een van de wereld vanuit zijn hotelkamer in Londen.

Van Gerwen was niet bang voor uitschakeling: 'Zwakte moet je niet tonen'

Van Gerwen bereikte dinsdag de kwartfinales van het WK door Joe Cullen met 4-3 te verslaan.

Daarbij kroop hij door het oog van de naald: de drievoudig wereldkampioen kwam terug van een 3-1 achterstand en overleefde bovendien in de vijfde en zesde set een matchdart van de Brit.

Als je twijfelt kun je niet winnen. Dat is zwakte, en zwakte moet je niet tonen.

Michael van Gerwen

Na afloop noemde Van Gerwen de partij "een van zijn zwaarste WK-wedstrijden ooit", maar dat hij op het belangrijkste moment zijn hoofd koel wist te houden, geeft hem extra veel zelfvertrouwen.

Niet dat het daar aan ontbrak bij hem. Sterker, het woord 'twijfel' komt überhaupt niet in voor het woordenboek van de 31-jarige Brabander. "Nee, als je twijfelt kun je niet winnen. Bij mij gebeurt dat niet. Dat is zwakte, en zwakte moet je niet tonen."

Michael van Gerwen wint op dit WK

Toch stond Van Gerwen dit jaar niet altijd met zo veel vertrouwen zijn wedstrijden te spelen. Vaker dan ooit werd hij geklopt. Vlak voor het WK won hij weer een groot toernooi en tankte daarmee vertrouwen.

"Een maand of zes geleden was ik daar niet toe in staat en nu wel. Ik heb er hard aan moeten werken om hier nu te zijn, en daar ben ik wel heel blij mee", toont hij zich tevreden met zijn WK tot nu toe.

"Als je zelfvertrouwen niet goed is, dan weet je dat je aan de bak moet om dat om te draaien. Het beste medicijn daartegen is wedstrijden winnen."

Programma kwartfinales WK darts 1 januari

"Normaal gesproken laat ik hier en daar wel een toernooi schieten, maar dat heb ik tijdens de lockdown helemaal niet gedaan. Vanuit daar krijg je weer zelfvertrouwen. Dat straal ik ook uit; dat wil ik ook, want dat geeft me een boost. Maar dan moet je het nog wel zelf doen", weet de Brabander ook als geen ander.

Vuurwerk

Als drievoudig wereldkampioen en nummer een van de wereld voelt Van Gerwen ook dat zijn tegenstanders extra gemotiveerd zijn als ze hem treffen. "Ja, het lijkt wel alsof ze daar een abonnement op hebben de laatste maanden. Vandaar dat ik zelf ook een stapje extra moet doen."

Wat doet Van Gerwen op Oudjaarsdag? 'Op tijd naar bed, vuurwerk afsteken (nee hoor)'

"Iedereen is tegen mij natuurlijk op en top gemotiveerd. Dat maakt het af en toe lastig, maar daar word je ook een betere speler van", realiseert Van Gerwen zich.

Rest nog de vraag wat de darter dan wél gaat doen op Oudjaarsdag. "Niet veel, op tijd naar bed. Ik moet op Nieuwjaarsdag spelen dus ik moet zorgen dat ik fit ben en dat ik er klaar voor ben", aldus Van Gerwen.

"Of ik ga misschien wel vuurwerk afsteken. Hier mag het wel...", zegt hij lachend, waarna hij zichzelf snel corrigeert: "Nee!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl