NOS Nieuws

Wekdienst 31/12: Oudjaar zonder (legaal) vuurwerk, maar met lichtshows en Youp van 't Hek

Goedemorgen! Het wordt een bijzondere jaarwisseling zonder (legaal) vuurwerk, zonder groepen op straat, zonder feestjes in cafés en met maximaal twee gasten thuis. Op sommige plaatsen wordt extra politie ingezet om op de regels toe te zien, en in een aantal steden zijn alternatieve lichtshows gepland.

Vandaag is het overwegend bewolkt, wel weet de zon een enkele keer door te breken. Het wordt vanmiddag een graad of 4. Vooral in het zuiden zijn perioden met regen, in Limburg kan er ook natte sneeuw vallen. Elders blijft het, op een enkele bui na, droog.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Wat mag er wel en niet tijdens deze jaarwisseling? De regels van de Rijksoverheid vind je hier.
  • Het jaar afsluiten met vuurwerk is dit jaar verboden, maar er zijn alternatieven bedacht: vanuit de Johan Cruijff Arena in Amsterdam wordt om 23.50 uur het Nationaal Aftelmoment live uitgezonden op NPO 1 en 2 en op NOS.nl en in de NOS-app. Zonder echt vuurwerk, maar met 'electric fireworks': een lichtshow op 20 meter hoge hangende constructies met lasers en honderden bewegende ledlampen. Sommige gemeenten, zoals Almere en Enschede, komen met lokale lichtshows vanaf een hoog gebouw.
  • Ook carbidschieten is op veel plaatsen verboden, maar niet overal. Er zijn genoeg plekken waar vandaag wel geknald gaat worden.
  • En in de aanloop naar middernacht is Youp van 't Hek te zien met zijn tiende en laatste oudejaarsconference Korrel Zout. Vanaf 22.30 uur op NPO 1.

Wat heb je gemist?

Afgelopen nacht was het op verschillende plekken in Nederland onrustig. In Veen kregen drie mannen vlak voor middernacht een boete omdat ze zich niet hielden aan de noodverordening in de Brabantse plaats. De extra maatregelen zijn ingesteld omdat het een aantal dagen onrustig is in Veen. Zo werden meerdere auto's in brand gestoken en werden brandweerlieden bekogeld met vuurwerk.

Ook maakte de politie een eind aan twee illegale feesten. In Hoofddorp vielen agenten rond 01.30 uur een leegstand bedrijvenpand binnen en troffen daar ongeveer honderd feestgangers aan. Het is onduidelijk of hierbij mensen zijn gearresteerd.

En bij het beëindigen van een illegaal feest in Tegelen in Limburg, moest de ME worden ingezet. Na een waarschuwing van agenten weigerde de organisator het feest stil te leggen, waarop de ME rond 22.00 uur een inval deed. Er waren toen veertig mensen binnen. De beëindiging van het feest verliep volgens de politie rustig. De vijf mensen die zijn aangehouden, hadden geen identiteitsbewijs.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voordat we definitief afscheid nemen van 2020, kijken we nog een keer terug naar hoe de coronapandemie afgelopen jaar ons leven veranderde:

Nog een keer terugkijken: zo veranderde ons leven dit jaar

Fijne Oudjaarsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl