NOS Sport

Hordensensatie Bol na bizar topjaar: 'Ik kan nog veel vooruitgang boeken'

Hordensensatie Bol: 'Heel gek jaar, maar voor mij een supermooi jaar'

Ze was de meest opvallende Nederlandse atlete in het coronajaar 2020. De pas 20-jarige Femke Bol, studente communicatiewetenshappen en life sciences in Wageningen, prijkte aan het einde van het buitenseizoen bovenaan de lijst van snelste vrouwen ter wereld op de 400 meter horden. Haar 53,79 seconden was voor Nederlandse begrippen van ongekend hoog niveau.

Bol geldt al langer als groot talent op de 400 meter en 400 meter horden. De laatste discipline beoefent ze pas twee jaar. Op sportcentrum Papendal, waar de Nederlandse selectie huisvest, traint ze onder de Zwitser Laurent Meuwly en diens assistent Bram Peters. De laatste was al de trainer van Bol in haar juniorentijd. "Een goede combinatie. Bram weet precies wat bij me werkt, Meuwly zorgt voor nieuwe inzichten en ervaring", zegt ze over haar begeleiding.

Stokoud Nederlands record

Bol verbeterde in de zomer op Papendal met 53,79 het stokoude record van Ester Goossens (54,62 uit 1998) op de 400 meter horden. Ze debuteerde in de prestigieuze wedstrijdenreeks van de Diamond League in Stockholm met een verrassende overwinning, won vervolgens nog een keer bij een Diamond League-meeting. Ze bleef in 2020 op de 400 meter horden zelfs ongeslagen.

"Het jaar 2020 was een gek jaar met best veel tegenslagen, maar voor mij ook een supermooi jaar", kijkt ze aan het einde van een voor velen donker jaar terug op het seizoen dat door het coronavirus pas laat op gang kwam en veel atleten weghield van de wedstrijdbaan. Bol is trots op haar prestaties, maar weet ook dat een deel van de wereldtop amper een wedstrijd heeft gelopen.

Goed op weg

"Mijn tijd zegt misschien niet zoveel. De Amerikaanse vrouwen, van buitencategorie, hebben eigenlijk niets gelopen. Je weet niet wat ze momenteel aan het doen zijn. Je weet ook niet wat de Jamaicaanse vrouwen doen. Maar mijn tijd laat wel zien dat ik heel goed op weg ben. Dat het goed gaat met wat we doen in de trainingen", stelt ze zelfverzekerd vast.

Bol veroverde in 2019 in Zweden de Europese titel onder 20 jaar op de 400 meter horden en plaatste zich voor de WK in Doha. Bij de WK liep ze in de series naar 55,32 seconden, om in haar halve finale op 56,37 uit te komen. Dat was niet voldoende voor een finaleplaats, maar de weg omhoog was ingezet.

Met haar Nederlands record van deze zomer zou Bol vorig jaar bij de WK vierde zijn geworden, kort achter de Jamaicaanse winnares van het brons Rushell Clayton (53,74) maar wel op flinke afstand van de Amerikaanse wereldkampioene en -recordhoudster Dalilah Muhammad (52,16).

Barrière

"De race op Papendal was heel bijzonder. Een week eerder was ik ook al onder het Nederlands record gedoken, maar telde de tijd niet officieel. In de recordrace voelde ik wel dat niet alles goed was gegaan, maar toen ik die 53 zag betekende dat wel wat. Dat is toch een barrière op de 400 meter horden. En dan blijkt het ook nog de snelste tijd ter wereld te zijn aan het einde van het seizoen. Het heeft wel even geduurd voordat dat binnenkwam, dat doordrong dat ik het zelf had gedaan."

Femke Bol in 2019 in actie op de WK in Doha

De progressie van Bol, lengte 1,84 meter en lange benen, op de 400 meter horden in twee jaar is indrukwekkend. Het jaar 2020 begon voor haar goed, met goede indoorwedstrijden, maar kwam eigenlijk door corona abrupt tot een einde. Alles ging op slot in Nederland en het duurde even voor de topsporters weer echt aan het trainen konden.

Van pr naar pr

"Er gebeurde veel. Ik was net van trainer gewisseld en toen kwam corona. De Olympische Spelen werden uitgesteld, de EK atletiek gingen niet door. In dit gekke jaar hebben we toch geprobeerd er het beste van te maken. Ik heb veel in het bos getraind. Toen we weer wedstrijden mochten doen, merkte ik dat veel vooruitgang had geboekt. Ik liep van persoonlijk record naar persoonlijk record, een Nederlands record, twee overwinningen in de Diamond League. Dat is toch heel bijzonder."

Bol werkte in de afgelopen maanden hard aan haar hordentechniek, aan haar snelheid tussen de horden en aan een ritme van vijftien passen tussen de eerste acht horden. "Ik heb de coronatijd uiteindelijk goed benut. Ik ben nog heel jong en kan nog veel vooruitgang boeken." En dan komt het haar eigenlijk wel uit dat de Olympische Spelen een jaar zijn uitgesteld. "Ik ben hard aan het trainen om van dat extra jaar gebruik te maken om straks op de Spelen nog beter te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl