2005: Sven Kramer op zijn eerste EK allround
NOS Schaatsen

Kramer en Wüst geven zich niet gewonnen: 'Olympisch goud is realistisch'

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

Achttien jaar waren ze, bij hun debuut op een internationaal allroundtoernooi, begin 2005. Sven Kramer en Ireen Wüst zijn samen goed voor vijftien Europese en zestien wereldtitels allround. Jaar in, jaar uit de beste, maar beiden zullen over drie weken ontbreken op de EK allround.

Het is de opvallendste vaststelling na het kwalificatietoernooi waarop de tickets voor de internationale kampioenschappen werden verdeeld.

Maar schrijf de schaatsers niet af, want een plek op de WK afstanden bemachtigden ze wel. Kramer deed het op de vijf kilometer, Wüst op de 1.500 meter, de afstanden waarop ze regerend olympisch kampioen zijn.

'Allround-tijdperk is voorbij'

Over een jaar, tussen Kerst en Oud en Nieuw, zullen de twee zich bij het olympisch kwalificatietoernooi moeten zien te plaatsen voor wat, naar verwachting, het sluitstuk van hun carrière wordt: de Spelen van Peking. Daar moet het uitroepteken worden gezet. Kramer en Wüst, immers al 34, realiseren zich echter dat niet alles meer kan wat eens kon.

"Voor het allrounden is het tijdperk Wüst en Kramer denk ik wel voorbij", zei Wüst een dag na het mislopen van de EK. "Volgend jaar tellen de Spelen en niet het WK allround, dus waarschijnlijk heb ik vorig jaar in Hamar al mijn laatste allroundtoernooi gereden."

Wüst over het missen van de EK allround en haar olympische droom op de 1.500m

Om daar aan toe te voegen: "Aan de andere kant is het tijdperk Wüst en Kramer nog lang niet voorbij, we hebben allebei superveel ambitie om voor goud te strijden op de Olympische Spelen."

'Het kan heel goed uitpakken'

Voor NOS-analist Erben Wennemars was het een kleine schok toen hij zich realiseerde dat er een allroundtoernooi zonder de veelvoudig kampioenen aankomt. "Maar misschien is het ook wel goed dat het gebeurt, dan kunnen ze zich focussen op de afstanden waarop ze heel erg goed zijn."

"Als je ouder wordt, is het misschien wel verstandig niet meer alles te rijden. Die keuze wordt nu voor ze gemaakt, het is niet hun eigen keuze, maar het kan heel goed uitpakken."

Bekijk hieronder in de carrousel wie zich hebben geplaatst voor de EK allround, EK sprint en WK afstanden:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Kramer mist de EK allround door een teleurstellende 1.500 meter afgelopen zondag. Hij werd zeventiende, maar het was geen reden om de boel kort en klein te slaan. Op zijn afstand, de vijf kilometer, wist hij immers wel deelname aan de WK af te dwingen.

"Ik was heel blij met de vijf kilometer. Het was geen fantastische tijd, maar er zit progressie in en ik denk dat ik kan meedoen om de WK-titel. Dat is voor mij het belangrijkste. Er is geen man overboord, maar leuk is het zeker niet."

Bij Wüst ging door een migraine-aanval tijdens de drie kilometer het licht uit, bijna letterlijk. "Ik dacht op een gegeven moment dat ik in een bocht zat, maar toen bleek ik nog op het rechte stuk te zitten."

Als ik straks wereldkampioen 1.500 meter ben, heeft niemand het er meer over.

Ireen Wüst

Wüst: "We hadden het allebei liever anders gezien. Maar ik reed een hele prima 1.500 meter en als ik straks wereldkampioen ben heeft niemand het er meer over."

Het behalen van de vierde olympische titel op rij op de vijf kilometer noemde Kramer "het grotere doel". "Daar zijn alle ogen op gericht en het is nog steeds heel realistisch."

Roest rijdt Kramer uit de boeken

Als iemand die droom van Kramer kan verstoren, is het zijn ploeggenoot Patrick Roest. Met drie afstandszeges was hij in ieder geval de grote winnaar van het kwalificatietoernooi. Twee daarvan behaalde hij in een baanrecord in Thialf. Zijn prestatie op de tien kilometer stak erbovenuit.

Na een fraai duel met Jorrit Bergsma kwam hij in 12.35,20 tot de tweede tijd ooit gereden. Het Nederlands record van Sven Kramer ging eraan.

Bekijk hieronder de slotfase van de tien kilometer:

Roest troeft Bergsma af en rijdt Nederlands record op tien kilometer

Magistrale slotronden van 29,0, 28,3 en 28,2 brachten Roest zelfs tot minder dan anderhalve seconde van het wereldrecord. Wat als hij die versnelling wat eerder had ingezet? Maar wat als-vragen wuifde hij weg.

"Ik weet niet of ik het nog langer had volgehouden. En ik had al nooit verwacht deze tijd te kunnen rijden in Thialf. Misschien zit het er de volgende keer wel in."

Dit jaar wel WK-goud?

Toch heeft Kramer zijn concurrent nog niet alles zien winnen. Drievoudig wereldkampioen allround Roest pakte namelijk nog nooit een individuele WK-titel. De topvorm die resulteerde in toptijden in de eerste wedstrijden van het seizoen brachten hem tot dusver nog geen goud op de WK afstanden. Daar waar het moest, bleef succes uit.

"Dit is een lastig seizoen, de indeling is anders dan anders", aldus Roest. "Een aantal keer al heb ik in oktober hard gereden en was het in december lastig. Ik ben al blij nu zo hard te rijden en hoop dit door te trekken naar de WK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl