NOS NieuwsAangepast

Gemeente 'kijkt opnieuw' naar vrouw die 7000 euro bijstand moet terugbetalen

De gemeente Wijdemeren gaat nog eens kijken naar de zaak van een vrouw met een bijstandsuitkering, die ruim 7000 euro moet terugbetalen. Ze ontving boodschappen van haar moeder en had dat aan de gemeente door moeten geven, oordeelde de rechter.

Op dat nieuws volgden vele verontwaardigde reacties, online en vanuit Den Haag. Daar zag de gemeente aanleiding in om de casus opnieuw onder de loep te nemen, bevestigde wethouder Sociaal Domein Rosalie van Rijn vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal: "De rechter heeft ons ook gelijk gegeven, maar niet alles wat rechtmatig is, is ook rechtvaardig." De gemeente liet gisteravond al weten altijd te kijken "naar de individuele omstandigheden van de mensen om wie het gaat".

Daarom wil de wethouder nu onderzoeken hoe het besluit tot terugvordering in 2018 tot stand is gekomen: "Hebben wij als gemeente de juiste balans weten te vinden? En heeft het besluit wel uitgepakt zoals de wet bedoeld heeft? Als het antwoord nee is, gaan we in overleg of we het moeten herzien. Die ruimte is er."

De vrouw schond volgens de gemeente de zogeheten inlichtingenplicht. Ze kreeg sinds eind 2015 een bijstandsuitkering, maar had ook te maken met hoge vaste lasten. Om haar te helpen deed haar moeder een keer in de week boodschappen voor hen allebei, maar dat had ze volgens die inlichtingenplicht moeten doorgeven aan de gemeente.

'Niets geleerd van toeslagenaffaire'

Vanuit Den Haag werd fel gereageerd op de zaak. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen en haar partijgenoot Peter Kwint schrijven op Twitter dat de overheid is verdronken in regelzucht. PVV-leider Geert Wilders schrijft op Twitter dat de overheid "dus helemaal niets" heeft geleerd van de toeslagenaffaire.

De situatie doet ook ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins denken aan de toeslagenaffaire. "Barmhartigheid en menselijke maat moeten terug in onze wetgeving", schrijft hij op Twitter.

Volgens PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk is dit een voorbeeld van "de overheid tegen de mensen", in plaats van "de overheid voor de mensen".

Naast de terugvordering van ruim 7000 euro zou ook een boete zijn opgelegd van 50 procent van het teruggevorderde bedrag, maar volgens wethouder Van Rijn is daar geen sprake van. De vrouw heeft ook nog niks betaald omdat ze in hoger beroep is gegaan.

De rechter heeft de gemeente gelijk gegeven. De website schuldinfo.nl, die juridische informatie verstrekt voor hulpverleners, zegt daarom dat de uitspraak formeel juridisch klopt, maar zet wel vraagtekens bij de gevolgen.

Vele honderden gevallen

Rosalie van Rijn wijst ook naar de landelijke politiek: "Er zijn vele honderden van dit soort casussen in het land. Gemeentes zijn verplicht om in dit soort gevallen terug te vorderen, maar zou dat bijvoorbeeld ook moeten in het geval van boodschappen?"

De wethouder vindt daarom dat kabinet en Tweede Kamer ook een rol hebben: "Het is heel heftig en pijnlijk om te zien hoe de gemeente erop staat, maar ik ben ergens blij dat de Kamer zich ermee bemoeit. Zij kunnen de wetgeving aanpassen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl