ANP

De Australische dramafilm Babyteeth en de Twentse tragikomedie De beentjes van Sint-Hildegard zijn door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten uitgeroepen tot de twee beste bioscoopfilms van 2020.

2020 was ook voor de filmwereld een atypisch jaar waarin de première van de nieuwste James Bond, de Marvelfilm Black Widow en de remake van sciencefictionklassieker Dune werden uitgesteld. Ondanks de bioscoopsluitingen trok de film De beentjes van Sint-Hildegard van regisseur Johan Nijenhuis, met Herman Finkers en Johanna ter Steege als kibbelend echtpaar in de hoofdrol, meer dan 700.000 bioscoopbezoekers.

'Niet zo grappig'

De film vertelt het verhaal van een man die na ruim 30 jaar relatie besluit het roer om te gooien. Deze film is nu op een aantal streamingplatforms te zien. Nijenhuis is "heel blij dat de film gezien is, zowel door publiek als critici".

Eerdere titels van Nijenhuis als Toscaanse bruiloft, Verliefd op Ibiza en Onze Jongens waren grote bioscoophits, maar kregen zuinige recensies. De Twentse filmmaker is blij dat zijn laatste film zo gewaardeerd is. "We waren wat bang dat mensen bij een film van Herman Finkers meer grappen verwachtten; we hebben na de eerste montage meerdere malen de kritiek gehoord dat hij 'niet zo grappig was'. Maar we hebben onze eigen koers gevaren, zonder enige zekerheid dat het aan zou slaan."

Filmdebuut

Babyteeth, het filmdebuut van de Australische regisseur Shannon Murphy, gaat over de liefde tussen een ernstig ziek meisje (Eliza Scanlen) en een rebelse jongen (Toby Wallace). De film was begin dit jaar op het Filmfestival van Rotterdam een publiekshit.

Op de tweede plaats eindigde het veelgeprezen en met Oscars bekroonde oorlogsdrama 1917 van regisseur Sam Mendes. De film gaat over twee Britse soldaten die in een race tegen de klok een boodschap moeten overbrengen om te voorkomen dat een militaire eenheid in een Duitse hinderlaag loopt. 1917 trok eerder dit jaar in de Nederlandse bioscopen ruim een miljoen bezoekers.

Andere titels die door de KNF-leden hoog werden gewaardeerd, waren het Russische Beanpole, Terrence Malicks A Hidden Life en het in zwartwit gedraaide The Lighthouse met Robert Pattinson en Willem Dafoe. Bij de Nederlandse films werden Kom hier dat ik u kus en Buladó na Sint-Hildegard het meest genoemd.

Het is de achttiende keer dat de Nederlandse filmpers de Film van het Jaar-verkiezing houdt. De afgelopen jaren wonnen de films Parasite (2019), Call me by your name (2018), Moonlight (2017), La La Land en Toni Erdmann (2016) de prijs.

STER reclame