Mathieu van der Poel ANP

Mathieu van der Poel heeft op niet mis te verstane wijze opnieuw zijn visitekaartje afgegeven als veldrijdfenomeen.

In de GP Eric De Vlaeminck, vernoemd naar de zevenvoudig wereldkampioen in het veld, op en rond het racecircuit van Heusden-Zolder declasseerde de huidige drager van de regenboogtrui de concurrentie. Het was zijn vijfde zege op rij in Zolder.

Wout van Aert werd op ruim een halve minuut achterstand tweede, Lars van der Haar werd derde.

Rollen omgedraaid

Liefhebbers verheugden zich op een nieuwe krachtmeting tussen de rivalen Van der Poel en Van Aert. Tot een echt duel kwam het echter niet.

Drie dagen geleden in Herentals profiteerde Van Aert van een lekke band bij Van der Poel en sloeg vervolgens een gat dat niet te overbruggen was.

Nu waren de rollen omgedraaid: Van Aert reed lek in de beginfase, Van der Poel reed door en was al snel uit zicht voor alles en iedereen.

"Ik wou hem niet terug in de wedstrijd laten komen", vertelde Van der Poel na afloop. "Dat lijkt me logisch. Dit is wel een parcours waarop je goed kan indelen, maar het is toch wel lang zo'n uur alleen."

Ook Tom Pidcock had pech en moest in de achtervolging. De grootste pechvogel was echter Europees kampioen én leider in het suprestige-klassement Eli Iserbyt.

Vrees voor elleboogbreuk Iserbyt

Iserbyt kwam hard in aanraking met de dranghekken. Lars van der Haar en Corné van Kessel vielen over de 23-jarige Belg heen, maar alleen Iserbyt kon de strijd niet vervolgen. Gevreesd wordt voor een elleboogbreuk.

Twee ronden voor het einde ging Van Aert op de pedalen staan en reed - met de snelste ronde van de wedstrijd - in een mum van tijd weg bij de achtervolgers.

Het verschil met de inmiddels op zijn gemak rijdende Van der Poel was echter te groot om het nog spannend te maken. Van Aert spaarde zijn krachten en Van der Haar slaagde er zelfs nog in om tot het wiel van Van Aert te komen, maar niet erover.

Waar Van der Haar vandaag moest pieken, was Van Aert met zijn hoofd al grotendeels bij de wereldbekerwedstrijd in Dendermonde van zondag. "Ik heb al veel verhalen gehoord over modder tot aan de enkels", zei Van Aert met pretoogjes. "Ik kijk er echt naar uit."

Aerts neemt leiding over

Toon Aerts, vandaag zevende, nam de leiding in het klassement over van pechvogel Iserbyt. Van der Poel en Van Aert namen niet aan alle wedstrijden deel en spelen dan ook geen rol in de rangschikking.

Klassement superprestige mannen (na 7 van 8 wedstrijden)

1. Toon Aerts 89 punten
2. Eli Iserbyt 84 pnt
3. Michael Vanthourenhout 80 pnt
4. Laurens Sweeck 78 pnt
5. Lars van der Haar 78 pnt

Lucinda Brand blijft de dominante vrouw bij het veldrijden dit seizoen. Op het circuit van Heusden-Zolder boekte ze alweer haar negende zege in totaal.

Vijf daarvan tellen mee voor het Superprestige-klassement, waarin Brand met nog een wedstrijd te gaan aan de leiding gaat.

Lucinda Brand AFP

Veel scheelde het trouwens niet in Zolder, want Brand maakte het verschil pas in de sprint. Daarin was ze duidelijk sterker dan haar landgenotes Ceylin Alvarado, Annemarie Worst en Denise Betsema.

Bloedstollende slotfase

Vlak na de start werd al duidelijk dat ook in de voorlaatste Superprestige-veldrit de Nederlandse toppers om de zege zouden gaan strijden. Al snel vonden Brand, Alvarado, Betsema, Worst (terug na een weekje rust wegens oververmoeidheid) en Inge van der Heijden elkaar, waarna het vijftal afstand nam van de rest van het veld.

Bij het ingaan van de vijfde en laatste ronde leek alsnog een groepje met onder anderen Yara Kastelijn aansluiting te vinden, maar dat liet Brand niet gebeuren. Ze versnelde opnieuw en alleen Alvarado, Betsema en Worst konden mee.

In de bloedstollende slotfase, waarin om de haverklap gaatjes vielen en werden dichtgereden, liep het op het rechte stuk van het racecircuit van Zolder uit op een sprint tussen de vier. Brand begon op kop en maakte het gedecideerd af.

Klassement superprestige vrouwen (na 7 van 8 wedstrijden)

1. Lucinda Brand 101 punten
2. Ceylin Alvarado 98 pnt
3. Denise Betsema 86 pnt
4. Yara Kastelijn 79 pnt
5. Annemarie Worst 72 pnt

Zondag komen de mannen en vrouwen in actie in de wereldbekerwedstrijd in het Belgische Dendermonde. Die wedstrijd is live te volgen via een stream op NOS.nl en in de NOS-app.

De vrouwenwedstrijd is vanaf 13.40 uur te volgen, om 15.05 uur schakelen we over naar de mannenwedstrijd. Beide wedstrijden worden door Thijs Niet voorzien van commentaar.

STER reclame