Een auto is in brand gestoken in Veen
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester over autobranden en vuurwerk in Veen: 'Nieuw dieptepunt'

In het Brabantse dorp Veen is het vannacht opnieuw onrustig geweest. Een sloopauto werd in brand gestoken en er werd een stuk vuurwerk onder een brandweerwagen gegooid.

Op de Witboomstraat hadden zich vijftig tot honderd mensen verzameld. Op beelden op sociale media is te zien hoe ze dicht bij elkaar staan te dansen en te springen. Op de achtergrond is harde muziek te horen. De groep was bijeengekomen om sloopwagens in brand te steken, een gebruik in het plaatsje. Op straat werd ook vuurwerk afgestoken.

Eerdere nachten was het op de vaste verzamelplaats op de Witboomstraat ook al onrustig. Op Kerstavond gingen vier sloopauto's in vlammen op. Honderden mensen waren toen op de been in het dorp.

"Afgelopen dagen was het onrustig, maar afgelopen nacht was een dieptepunt", zei burgemeester Lichtenberg van de gemeente Altena, waar Veen onder valt vanmiddag. Volgens Lichtenberg werd de brandweer "met vuurwerk bestookt". Hij sprak van een "aanzuigende werking" en dreigde met aanvullende maatregelen.

Vuurwerk gegooid naar brandweer

Omstanders zeiden tegen Omroep Brabant dat er met zwaar vuurwerk naar de brandweer werd gegooid. Daarover ontstond in de loop van de dag vervolgens onduidelijkheid.

De brandweer ontkende in eerste instantie bekogeld te zijn en ook de politie hield vol dat het niet om een "doelbewuste actie" ging. Volgens een politiewoordvoerder was het mogelijk dat het vuurwerk per ongeluk onder de brandweerwagen terecht was gekomen.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant wees dat in een persconferentie van vanmiddag van de hand. De opmerkingen van de politie hierover noemde zij "onhandig". De brandweer heeft zich afgelopen nacht wel degelijk "onveilig gevoeld".

Weer autobrand en vuurwerk in Veen

Het is al jaren traditie in Veen om sloopauto's in het midden van het dorp in brand te steken. In 2013 liep het uit de hand met het in brand steken van sloopauto's. Toen werden er 100 mensen gearresteerd die zich tegen de politie en de brandweer hadden gekeerd toen die op autobranden afkwamen. Achteraf bleek dat een deel van hen was opgepakt zonder dat bewezen kon worden dat ze bij de ongeregeldheden betrokken waren.

Van buitenaf

Volgens de veiligheidsregio lijkt het alsof er dit jaar mensen "van buitenaf" op het ritueel afkomen. De woordvoerder noemde dat "ongewenst". Het is onbekend of er gisteravond boetes zijn uitgedeeld.

Maarten Brink van politievakbond ACP reageerde boos op Twitter. "Dit tuig heeft geen enkel ontzag voor regels en gezag. Zij doen waar ze zelf zin in hebben en vertonen ieder jaar weer crimineel gedrag, waardoor politie en brandweer zwaar in moeten zetten", zegt de politieman. "Compleet idioot en verwerpelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl