Kiki Bertens in actie tegen Katarina Zavatska in de eerste ronde op Roland Garros in september AFP

Als het aan Kiki Bertens ligt, wint ze komende zomer liever olympisch goud in het dubbelspel dan in het enkelspel. Dat zegt de tennisster in gesprek met Henry Schut in de NOS Olympische podcast.

"Misschien ga ik in Tokio wel liever voor een mixed- of dubbeltitel dan een single-titel. Klinkt misschien heel raar. Maar ik denk wel dat dat het geval is. Als je samen zoiets beleeft, denk ik dat dat nog heel veel mooier of dierbaarder is dan wanneer je dat alleen doet."

Henry Schut in gesprek met Kiki Bertens NOS

Bertens focuste zich de laatste jaren op haar enkelspelcarrière, maar kan ook in het dubbelspel prima uit de voeten. Ze zou in Tokio in het vrouwendubbelspel een combinatie kunnen vormen met Demi Schuurs. Bij de mannen zou een combinatie met wereldkampioen Wesley Koolhof of Jean-Julien Rojer een goede optie zijn.

Met Rojer speelde ze in Rio ook samen in het dubbelspel. Ze verloren in de eerste ronde - na matchpoints - van Venus Williams en Rajeev Ram, de latere winnaars van olympisch zilver.

Onzekerheid troef

Toch is het niet honderd procent zeker dat Bertens naar Tokio gaat. "Niet koste wat kost, nee. Als het in het schema past: zeker weten, dan ga ik er zeker heen", legt ze uit.

"Maar het is nog zo onzeker, ook hoe het tennisjaar er überhaupt uit gaat zien. Als dat te veel van hot naar her reizen wordt en het echt niet in het schema past, zal ik daar nog eens goed over na moeten denken en goed over moeten spreken. Maar in principe, als het doorgaat en het gaat redelijk qua reizen, ben ik er gewoon bij."

Toch zullen de Spelen ook voor veel tennissers wel een hoofddoel zijn komend jaar. Bijvoorbeeld voor Roger Federer, voor wie olympisch enkelspelgoud nog de enige prijs is die ontbreekt.

Bertens snapt dat wel: "Stel dat ik nu al een grandslamtoernooi had gewonnen, dan zou mijn olympische deelname heel anders zijn. Als olympisch goud ontbreekt in alles wat je al hebt, dan snap ik dat je dat nog wil hebben."

Tijdens de gedwongen coronapauze stortte Bertens zich op het puzzelen:

Instagram/Kiki Bertens

"Maar bij mij ontbreken nog heel veel andere dingen, die ik dan misschien liever heb dan een olympische medaille", erkent Bertens. "In tennis staat een grandslamtitel op één. Dat is echt groter dan een olympische medaille. In de tenniswereld dan, hè, in de sportwereld niet."

Herstel

Het gaat in de podcast ook over haar achillespeesblessure, een kwetsuur die haar al twee, drie jaar pijn bezorgde. Ze raakte eraan gewend om te spelen met pijn. "Je verlegt de grens elke keer. Daar leer je mee omgaan. Het hoort erbij als topsporter. Er zijn op een jaar misschien vijf of tien dagen dat je denkt: ik voel me fit, ik voel helemaal niets."

Ze heeft inmiddels een operatie achter de rug. Het herstel vordert gestaag en ze kan alweer een beetje trainen.

Bertens vertelt ook over hoe ze zich tijdens corona heeft bezig gehouden met legpuzzels (momenteel eentje van 43.000 (!) stukjes) en spelletjesavonden. En dat ook dan de topsporter in haar naar boven komt. Lachend: "Er vliegt inderdaad weleens een dobbelsteentje door de kamer, ja."

STER reclame