Tijn tijdens Serious Request in 2016 in Breda
NOS NieuwsAangepast

Kinderziekenhuis koopt robotarm dankzij nagellakheld Tijn

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht koopt een robotarm waarmee kinderen met een tumor in de hersenstam beter kunnen worden behandeld. De arm helpt de neurochirurg om op een veilige manier tumorweefstel af te nemen voor onderzoek. De arm wordt betaald uit de opbrengst van de nagellakactie van de in 2017 overleden Tijn.

De zesjarige Tijn leed zelf aan hersenstamkanker en groeide vier jaar geleden uit tot nagellakheld van Nederland. Hij haalde meer dan 2,5 miljoen euro op toen hij in 2016 bij 3FM Serious Request in Breda tegen betaling nagels van mensen ging lakken. Bekende Nederlanders als DJ Tiësto, kickbokser Rico Verhoeven en politici Jesse Klaver en Geert Wilders kwamen bij hem langs. Ook na de actieweek van 3FM bleef Nederland massaal de lak van Tijn inslaan.

Bekijk hier de hoogtepunten van Tijn:

Tijn (6) van nagellakactie Serious Request overleden

Robotsysteem tegen kanker

Er werd zo 1,2 miljoen euro voor een robotarm opgehaald. De nieuwe robot zal volgens het Prinses Máxima Centrum gebruikt worden om biopten te nemen uit diepgelegen hersentumoren bij kinderen. "Ook kan op termijn met het robotsysteem medicatie direct in deze diepgelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen", laat het ziekenhuis weten.

De robotarm zal naar verwachting begin volgend jaar in gebruik worden genomen. Tijn overleed in 2017, een week voor zijn zevende verjaardag, aan DIPG, een vorm van hersenstamkanker. In Nederland krijgen elk jaar 150 kinderen een hersentumor, van wie tien in de hersenstam. Er is nog geen genezing mogelijk.

"Tijn wilde anderen helpen. De aanschaf van de robotarm zorgt ervoor dat hij dit, indirect, nog steeds doet. Wij hopen dat de robotarm gaat bijdragen aan een behandeling van hersenstamkanker, opdat in de toekomst genezing mogelijk is. Het gemis van je kind is onmenselijk groot, wij hopen dat anderen dit leed bespaard blijft", zeggen Tijns ouders, Jolanda en Gerrit Kolsteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl