NOS Nieuws

Wekdienst 23/12: Pilot met coronathuistesten • Rechtszaak tegen afperser met naaktbeelden

Goedemorgen! In Leiden staat een man voor de rechter die verdacht wordt van sextortion, het afpersen van tientallen jongeren met naaktbeelden. En in Tilburg krijgen mensen die zich op corona laten testen als proef ook een thuistest mee naar huis zodat kan worden onderzocht of die betrouwbaar is.

Vandaag verloopt grijs en er zijn perioden met regen. Bij een zwakke tot matige wind wordt het van noord naar zuid 7 tot 12 graden. De komende dagen koelt het af en breekt de zon geregeld door. Verder vallen enkele buien, soms met een winters karakter.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Bij de GGD in Tilburg begint een pilot om thuis coronatesten af te nemen. Mensen die net de PCR-test hebben gedaan krijgen ook een thuistest mee om te kijken of die dezelfde uitslag laat zien. Zo wil de GGD de betrouwbaarheid van de thuistest vaststellen.
  • In Leiden is vandaag de rechtszaak tegen een man die wordt verdacht van 'sextortion'. Hij zou samen met anderen tientallen jongeren hebben afgeperst met naaktbeelden. De 17 andere verdachten zijn minderjarig. De groep zou met de afpersingen meer dan een ton hebben buitgemaakt.
  • De Raad van State doet uitspraak in het beroep dat Drentse gemeenten, burgers en actiegroepen hebben ingediend tegen gaswinning uit een aantal kleine gasvelden in en rond de provincie. De bezwaarmakers vrezen onder meer dat de gaswinning bevingsschade aan huizen zal veroorzaken. Ook waarschuwen zij voor nadelige gevolgen voor de natuur.

Wat heb je gemist?

Reizigers uit het VK en Zuid-Afrika kunnen weer naar Nederland komen. Het vlieg- en aanmeerverbod vanwege gemuteerde varianten van het coronavirus verviel om 00.00 uur. Wel moeten reizigers een negatieve coronatest kunnen overleggen, willen ze op het vliegtuig of de boot kunnen stappen. Ook geldt voor iedereen het advies om bij thuiskomst tien dagen in quarantaine te gaan.

Reizen via de Kanaaltunnel is ook weer mogelijk. De sluiting zorgde voor duizenden gestrande vrachtwagens bij Dover, die niet de oversteek naar Frankrijk mochten maken.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Goodbye 2020. Een online festival met die naam moet er voor zorgen dat jongeren met de jaarwisseling thuisblijven. Van 16.00 uur op 31 december tot 05.00 uur op 1 januari zijn er via 40 livestreams zo'n 250 artiesten te bewonderen. Onder anderen artiesten als Douwe Bob, Jeangu Macrooy, Sunnery James & Ryan Marciano, Suzan & Freek en De Jeugd van Tegenwoordig doen mee. De Rijksoverheid legt een miljoen euro neer voor het online festival.

Toch een knallend Oud en Nieuw met gestreamde concerten - helemaal gratis

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl