Semedo bezorgt Fortuna Sittard in blessuretijd winst op RKC

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - RKC Waalwijk

De ene trainerswissel is de andere niet. Op 11 november nam Sjors Ultee het stokje over van Kevin Hofland, met wie hij vorig seizoen nog een tweemanschap vormde.

Ultee begon met nederlagen tegen Feyenoord en Vitesse, maar bleef vandaag voor de vierde keer ongeslagen. Tegen RKC Waalwijk won Fortuna zelfs met 2-1, al viel de winnende treffer in blessuretijd.

Vier eredivisieduels zonder nederlaag was in 2000 voor het laatst gebeurd: Bert van Marwijk was toen de trainer. "Kijk waar we een aantal weken terug stonden, drie puntjes, helemaal onderaan", glunderde Ultee na afloop. "En nu: tien uit vier, fantastisch."

RKC begint goed

Het duel in Sittard begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden Henk van Delft, die in het verleden onder meer doelman en bestuurslid was van RKC.

Mogelijk inspireerde dat de bezoekers, want in de openingsfase hield RKC de touwtjes stevig in handen. Uitgerekend Finn Stokkers, die van 2017 tot 2019 voor Fortuna Sittard uitkwam, zorgde na een kwartier voor de Waalwijkse 1-0.

Mats Seuntjens verspeelde knullig de bal aan Cyril Ngonge en die zette Stokkers met een prima dieptepass alleen voor doelman Yanick van Osch.

Finn Stokkers viert zijn doelpunt met Saïd Bakari

Op slag van rust leek Fortuna op gelijke hoogte te komen toen Polter de bal bij de tweede paal in het doel werkte. De Duitse spits kreeg de bal uit een voorzet die door Zian Flemming verlengd werd en leek daarbij buitenspel te staan.

Sebastian Polter durfde niet te juichen, RKC-doelman Kostas Lamprou was zeker van zijn zaak en wilde de vrije trap al nemen, maar arbiter Marc Nagtegaal oordeelde op advies van de VAR dat Polter op gelijke hoogte stond: 1-1.

Sebastian Polter (tweede links) twijfelt over de geldigheid van zijn treffer, de rest weet het zeker
  • NOS
    Het duurde even voor de VAR de lijntjes had getrokken, maar het is duidelijk: geen buitenspel

Voor Polter was het al de vierde wedstrijd op rij waarin hij tot scoren kwam voor Fortuna Sittard. De laatste die dat presteerde was Matthew Amoah in het jaar 2000.

Lamprou

Lamprou, die kort daarvoor een prima redding in huis had en daarmee zijn uitstekende gemiddelde aan beslissende reddingen dit seizoen op peil hield, bleef beteuterd achter.

Meteen na rust stortte de Griekse doelman zich met lijf en leden op de bal en voorkwam daarmee een tweede treffer van Polter, maar Lamprou moest dat wel bekopen met een hoofdwond. Met een aantal hechtingen in het hoofd vervolgde hij het duel.

Kostas Lamprou werpt zich voor de voeten van Sebastian Polter en moet dat bekopen met een hoofdwond

Fortuna drong het meeste aan, maar moest wel oppassen voor Waalwijkse uitbraken. Zo kwam Roel Janssen na een uur met de schrik vrij, nadat hij met zijn hand een veelbelovende aanval van RKC had onderbroken. De verdediger ontsnapte echter aan zijn tweede gele kaart.

Semedo slaat toe in blessuretijd

De thuisploeg bleef dominant en kreeg nog een grote kans. Flemming gaf ene prima voorzet, maar de bal werd door Polter bij de tweede paal op onbegrijpelijke wijze naast gekopt.

Daar leek het bij te blijven, maar in de blessuretijd verzond George Cox een prachtige dieptepass en daarmee stelde hij Lisandro Semedo in staat om Fortuna alsnog naar de overwinning te schieten: 2-1.

In de zevende van in totaal tien toegevoegde minuten had een andere oud-Fortunees Vitalie Damascan nog de 2-2 op de schoen, maar doelman Van Osch kreeg er nog net zijn schoen tegen.

Bekijk hieronder de reacties van trainer Sjors Ultee en spits Sebastian Polter van Fortuna Sittard en doelman Kostas Lamprou van RKC Waalwijk.

Het Ultee-effect bij Fortuna? 'Eerst veilig spelen, dan pas dromen'

De Limburgers zullen de Kerst doorbrengen in de wetenschap dat ze een klein gaatje hebben richting de de degradatiezone. Een fijn gevoel, beaamt Ultee, maar rijk rekent hij zich nog niet. "We moeten eerst zorgen dat we een punt per wedstrijd pakken, zodat je veilig bent. Daarna mag je dromen."