Vijf mannen uit Enschede en Duitsland zijn door de rechtbank veroordeeld voor betrokkenheid bij de mishandeling en de afpersing van een oudere man in Enschede. Drie van hen, twee mannen van 21 uit Enschede en een 27-jarige Duitser, kregen de zwaarste straffen. Zij zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 32 tot 36 maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De mannen deden zich op een datingsite voor als een minderjarige vrouw en maakten vorig jaar augustus een afspraak met een geïnteresseerde man op een parkeerplaats in Enschede. Eenmaal daar werd de man overvallen door de drie verdachten die hem mishandelden en hem zijn auto in sleurden.

De man werd urenlang rondgereden en moest zijn pinpas en pincode afgeven. Daarmee werd voor duizenden euro's geld overgemaakt naar de bankrekeningen van twee andere daders uit Enschede. Rond half vier 's nachts werd de man weer afgezet.

Ongebruikelijke transacties

De zaak kwam aan het licht toen medewerkers van de bank opmerkten dat er twee ongebruikelijke transacties waren geweest op het account van de man, schrijft RTV Oost. Daarop werd de politie ingeschakeld. Zij troffen de rekeninghouder thuis aan en zagen dat hij gewond was.

Volgens de verdachten wilden ze het slachtoffer aanspreken op zijn gedrag en had hij hen geld aangeboden om niet naar de politie te stappen. De rechtbank gelooft dat verhaal niet. "Een situatie met een minderjarige vrouw in scène zetten en vervolgens voor eigen rechter spelen kan niet worden getolereerd", aldus de rechter.

Het tweetal dat het geld op hun bankrekening liet storten om het daarna te verdelen, hoeft niet opnieuw naar de gevangenis. Hun celstraffen zijn gelijk aan de tijd dat ze in voorarrest zaten. Wel moeten ze een taakstraf uitvoeren van 240 uur.

Ook moeten alle verdachten een schadevergoeding betalen.

STER reclame