Ernst Kuipers
NOS NieuwsAangepast

Niet-urgente zorg wordt afgeschaald, spreekuren en urgente zorg gaan gewoon door

Alle niet-urgente zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken wordt afgeschaald om personeel vrij te spelen in de rest van de zorg. Het gaat om zorg die niet per se binnen zes weken noodzakelijk is, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Kuipers benadrukt dat spreekuren, zorg op de dagbehandeling en urgente planbare zorg gewoon doorgaan:

Kuipers: 'Urgente zorg en spreekuren gaan gewoon door'

Noodzakelijke zorg garanderen

Minister Van Ark voor Medische Zorg heeft tot opschorting van de niet-urgente zorg besloten om die acute en kritiek planbare zorg de komende weken te kunnen garanderen.

Door het stijgend aantal corona-patiënten in ziekenhuizen, loopt de druk op de zorg op. De ziekenhuizen kampen door de hoge werkdruk en besmettingen onder personeel nu al met een hoog ziekteverzuim. Daar komt bij dat de roosters vanwege de feestdagen lastiger te vullen zijn. En de piek komt naar verwachting in januari.

Het afschalen van reguliere zorg was juist niet meer de bedoeling, erkent Van Ark:

Van Ark: druk op de ziekenhuizen wordt te groot

"Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken", zegt Van Ark. "Ik steun de ziekenhuizen in de extra maatregelen en roep iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft."

Kuipers benadrukt dat ziekenhuizen zelf mogen beslissen over het afschalen van zorg, maar dat ze er in de praktijk allemaal aan moeten geloven omdat de coronapatiënten over alle ziekenhuizen worden verspreid. Als gevolg daarvan loopt overal de druk op de zorg op.

IC-bedden en Duitsland

Verder worden voorbereidingen getroffen om het aantal IC-bedden op te schalen naar 1450, meldt Van Ark. Normaal zijn dat er 1150, maar op dit moment zijn er al 1250 bedden gereed. Ook worden er weer patiënten verplaatst naar Duitsland.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei gisteren dat hij rond Oud en Nieuw zeker 640 coronapatiënten op de IC verwacht. De verwachting is dat er dan ook nog ten minste 1900 covidpatiënten op normale verpleegafdelingen liggen. Beide getallen liggen ver boven de aanvankelijke voorspellingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl