De bank van Noorwegen viert de titel.

Noorse handbalsters grijpen Europese titel na thriller tegen Frankrijk

De handbalsters van Noorwegen hebben zich zondagavond na een zenuwslopende finale voor de achtste keer tot Europees kampioen gekroond. In de finale was de Scandinavische grootmacht de vorige kampioen Frankrijk met 22-20 de baas.

De landen troffen elkaar eerder drie keer in een WK-finale. Noorwegen won in 1999 (25-24) en 2011 (32-24), Frankrijk zegevierde in 2017 (23-21). Hoewel beide landen elkaar op een EK nog niet eerder in de eindstrijd hadden getroffen, waren ze samen in veertien edities wel goed voor twaalf finaleplaatsen.

Frankrijk kwam in de finale het best uit de startblokken, maar Noorwegen trok gaandeweg de eerste helft het initiatief naar zich toe. Bij rust stonden de Scandinavische vrouwen op een 14-10 voorsprong. Na rust veerde Frankrijk weer op en ontspon zich een ware thriller.

Tot 20-20 gaven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe, waarna Henny Reistad en Sanna Solberg in de laatste twee minuten Noorwegen aan het goud hielpen.

Topscorer van het WK, Nora Mørk, scoorde twee cruciale goals in de slotfase.

Met acht EK-titels mag Noorwegen zich de absolute grootmacht van het vrouwenhandbal noemen. Denemarken is een goede tweede met drie eindzeges. Van de huidige Noorse selectie vierden alleen al Katrine Lunde, Camilla Herrem en Marit Malm Frafjord vijf Europese titels.

Sprookje Kroatië eindigt met brons

Kroatië legde beslag op het brons. De eerste medaille ooit op een eindtoernooi voor de Kroaten. De ploeg, die Nederland in de poulefase op een 27-25 nederlaag trakteerde, versloeg thuisland Denemarken met 25-19.

De wedstrijd ging lange tijd gelijk op, met een 18-18 stand met nog twintig minuten op de klok. Kroatië hield de defensie daarna op slot en had aanvallend het vizier op scherp staan. Zo liepen de Kroatische vrouwen uit naar 25-18. In de slotminuut kwam Denemarken nog even terug, maar het feestje bij Kroatië was al begonnen.

Gejuich bij Kroatië na het laatste fluitsignaal.