Oranjehandbalsters sluiten teleurstellend EK af met nieuwe nederlaag

De Nederlandse handbalvrouwen hebben het teleurstellend verlopen Europees kampioenschap niet positief weten af te sluiten. Oranje verloor met 33-27 van Rusland in de strijd om de vijfde plaats.

De zesde plaats betekent voor Nederland het minste resultaat op een eindtoernooi sinds de zevende plek op het EK van 2014. Oranje eindigde daarna altijd minimaal bij de beste vier op een eindronde.

Exemplarisch

Het optreden van regerend wereldkampioen Nederland in het Deense Herning was op een wijze die exemplarisch was voor het toernooi: wisselvallig.

Oranje keek tegen de fel startende Russinnen na ruim tien minuten tegen een 7-2 achterstand aan. Het lukte Nederland vervolgens niet om die marge definitief te verkleinen, mede omdat het bij de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade aan precisie ontbrak in de afronding.

Kelly Dulfer (midden) raakt verwikkeld in een stevig duel met de Russin Valerija Maslova Pro Shots

Oranje, dat met een 18-13 achterstand de rust in ging, kon in de tweede helft niet voor een comeback zorgen.

De Russinnen bleven te makkelijk gaten vinden in de dekking van Oranje. Daar kon ook Loïs Abbingh (tien treffers uit veertien pogingen) niets aan veranderen.

Nederland krabbelde in de slotfase even op door van 20-28 terug te komen tot 26-30, maar het scherp ogende Rusland hield uiteindelijk betrekkelijk eenvoudig stand.

Spelen en WK

Oranje krijgt in 2021 twee keer de kans om zich te revancheren, op de Olympische Spelen in Tokio (juli-augustus) en op het WK in Spanje (2-19 december). Nederland heeft zich als regerend wereldkampioen voor beide toernooien al gekwalificeerd.

STER reclame