NOS Nieuws

Biden wil vrouw van inheemse afkomst als minister van Binnenlandse Zaken

Aankomend president Joe Biden heeft een Amerikaanse van inheemse afkomst gekozen als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Als de Senaat met de voordracht akkoord gaat, wordt Deb Haaland de eerste native American die minister wordt.

Haaland (60) kreeg bekendheid toen ze in 2018 als een van de twee eerste vrouwelijke native Americans werd gekozen in het Huis van Afgevaardigden. Ze zit in het Congres namens New Mexico.

In de VS gaat Binnenlandse Zaken onder meer over federaal land, nationale parken en aangelegenheden met inheemse Amerikanen.

Lobby voor Haaland

Stamleiders en de progressieve kant van de Democraten hadden wekenlang gelobbyd voor Haaland. Ze hadden Biden opgeroepen om voor haar te kiezen en niet voor bekendere namen van het establishment.

Haaland maakt deel uit van de Laguna Pueblo-stam. Via Twitter schrijft ze dat ze van haar moeder leerde om fel te zijn. "Ik zal fel zijn voor ons allemaal, onze planeet en beschermde gebieden."

Haaland moet met haar ministerie onder meer gaan bijdragen aan de groene agenda van Biden, die het tegengaan van klimaatverandering een topprioriteit heeft genoemd.

Voor dat doel is Jennifer Granholm aangesteld als minister van Energie. Zij hielp als gouverneur van Michigan de autoindustrie in Detroit met de omslag naar het produceren van elektrische auto's. De voormalige leider van milieutoezichthouder EPA, Gina McCarthy, is door Biden gevraagd om een nieuwe taskforce tegen klimaatverandering te gaan leiden.

De aankomend president wil dat de uitstoot van broeikasgassen in de VS in 2050 tot nul is teruggebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl