Een Russische vlag in het olympisch stadion van 2018 AFP

Sporttribunaal CAS heeft de vierjarige schorsing van Rusland gehalveerd. Een jaar geleden besloot wereldantidopingbureau WADA Rusland nog voor vier jaar uit te sluiten van alle mondiale sportevenementen.

Bij wereldkampioenschappen en de komende twee Olympische Spelen in Tokio (2021) en Peking (2022) blijven de Russische vlag niet te zien en het Russische volkslied niet te horen, zoals het WADA opdroeg. Ook zijn Russische overheidsfunctionarissen de komende twee jaar niet welkom bij sportevenementen.

Vanaf december 2022 kunnen de Russen weer onder de eigen vlag uitkomen. "Dit is echter geen validatie van het gedrag van Rusada (het Russische antidopingbureau, red.) of de Russische autoriteiten", schrijft het CAS in een verklaring bij de uitspraak.

Onder neutrale vlag

Individuele atleten mogen bij de komende twee Spelen en WK's alleen onder neutrale vlag deelnemen. Hoe, en in welke aantallen verschillende internationale federaties dat toelaten, is nog onbekend.

Volgens Sylvia Barlag, bestuurslid van de mondiale atletiekfederatie World Athletics, mogen Russische atleten pas weer meedoen aan internationale atletiektoernooien als de Russische atletiekfederatie weer in genade worden aangenomen door World Athletics.

In dat geval mogen maximaal tien Russische atleten die in het buitenland trainen en daar gecontroleerd worden onder neutrale vlag weer deelnemen.

Het logo van het Russisch Olympisch Comité AFP

Het WADA kwam vorig jaar december tot zijn besluit op aanbeveling van een onderzoekscommissie, die geknoei met gegevens uit het Moskouse dopinglaboratorium had vastgesteld. Testresultaten van Russische sporters, die het WADA pas na lang touwtrekken overhandigd kreeg, bleken gemanipuleerd of deels verwijderd. Ook waren e-mails van officials vervalst.

In 2015 kwam na onderzoek van de Duitse omroep ARD een staatsgestuurd dopingprogramma aan het licht. Tijdens de Spelen van Sotsji bleken de Russen op grootschalige wijze te hebben gerommeld met urinemonsters.

'Olympische atleten uit Rusland'

Sindsdien staat de Russische sport onder constante verdenking en zijn er meermaals schorsingen uitgesproken. Aan de Spelen van Rio in 2016 mocht Rusland nog wel meedoen, al besloot de internationale Atletiekfederatie de Russen als land wel te weren van alle atletiekonderdelen.

Bij de Winterspelen van 2018 gold de mondiale schorsing al wel, waardoor de Russische vlag niet te zien was in Pyeongchang. Wel deden er Russische sporters mee. Zo won de nationale ijshockeyploeg het goud als 'Olympische Atleten uit Rusland (OAR)'.

2018: 'Olympische atleten uit Rusland' vieren de ijshockeytitel AFP

STER reclame